You Dream We Run Blansko – běžci pomohli splnit sen

22. června 2013, ostatní, přečteno: 4332×

Charitativně-sportovní  24hodinový štafetový běh na podporu dvou postižených dětí skončil vítězstvím pro všechny. Hlavní myšlenkou nebylo trhat rekordy, ale setkání lidí, kteří chtějí něco udělat pro splnění snů dvěma vybraným dětem s pohnutým osudem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Běh byl odstartován v pátek 14. června v 16:00 hodin. Od té doby běhalo dnem i nocí po ovále několik běžců se štafetovými kolíky a udržovali je neustále v pohybu. Účastníci běhu na základě koupě trička nebo náramku obdrželi žeton a sami hlasovali pro splnění snu jednomu z postižených dětí – Matýskovi na cestu k moři nebo Esterce na delfinoterapii, vhozením žetonu do jedné či druhé průhledné schránky na pódiu.

Když pořadatelé sečetli žetony, vyhlásili jako vítěze Matýska. Poukaz na 62.000 Kč na dovolenou u moře převzala jeho maminka z rukou starosty města Blanska Lubomíra Toufara. Pořadatelé ale nechtěli mít jen jednoho vítěze, a tak se se rozhodli posílit výtěžek dražby triček slavných sportovních osobností, která vynesla 5.500 Kč, o dalších 5.000 Kč z vlastních finančních zdrojů a věnovat tuto částku Esterce. Mamince Esterky poukaz předal poslanec Michal Babák.

Matýsek

„Do štafetového běhu se přihlásilo 16 družstev, což znamená asi 400 účastníků. Největším družstvem bylo mimoblanenské 70členné družstvo Záchranné služby Jihomoravského kraje. Následuje je Gymnázium Blansko se 60 členy. Dále různé místní spolky a školy, policisté, klub judistů, jazyková škola, Nemocnice Blansko a spousta dalších, kteří se sdružili za účelem zúčastnit se tohoto běhu,“ snažila se Radka Sitarová vyjmenovat co nejvíc týmů z charitativního běhu.

start běhu

v noci

Celou událost provázel bohatý doprovodný program, v němž vystoupili např. soubor Ondráš, zpěvačka Ilona Csáková, hudební skupiny Šnek a Netopýr či Laďa Kerndl. Pro děti byly připraveny kolotoče, paintball a další hry a atrakce, pro dospělé zase zápas Klubu fotbalových internacionálů, což je bývalá fotbalová reprezentace. I tento bohatý program přispěl k tomu, že areál ASK během pátečního odpoledne a sobotního dne navštívilo bezmála 3 000 lidí.

Nápad uspořádat podobnou charitativní akci nepřišel jen tak sám od sebe, ale inspiraci našel hlavní pořadatel Roman Jančiar při své zahraniční misi v Belgii. „Navštěvoval jsem tam různé charitativní akce, z nichž jedna se jmenovala Make a wish a měla úplně stejný charakter. Napadlo mě přenést ji pod názvem You dream we run do České republiky. Hlavními organizátory byli trenéři mládeže FK Blansko, kde jsou 4 trenéři přípravky, já a pár lidí, kteří byli ochotní a měli chuť se s námi do akce pustit. Musím poděkovat Radce Sitarové za to, jak nám její tým a kamarádi pomohli,“ chválí Roman Jančiar organizaci akce a věří, že příští rok bude vše ještě lepší.

závěrečný okruh

Když pomineme dobročinnou stránku věci i předvedený sportovní výkon stojí za zmínku. Všechny štafety dohromady uběhly 8 035 okruhů, což je 3 214 km. Ze všech družstev vyzdvihl na moderátor na pódiu jednu, a to štafetu č. 6 Gymnázium Blansko 1, jejíž členové uběhli 783 okruhů (313,2 km).

Stanislav Mrázek