Muzeum Blansko zve na výstavu historických jízdních kol

5. července 2013, kultura, přečteno: 5069×

Až do 25. srpna 2013  bude v Muzeu Blansko k vidění výstava historických jízdních kol, která pocházejí ze sbírky Radka Kaliny. Vernisáž proběhla za účasti starosty města Ing. Lubomíra Toufara v pátek 21. června v Malé výstavní síni muzea.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kurátorem této nevšední výstavy je odborný pracovník Muzea Blansko Mgr. Milan Koudelka, který náhodou objevil v letovickém cykloservisu pana Radka Kaliny jeho pozoruhodnou sbírku starých bicyklů. Pan Kalina historická kola nejen sbírá, ale věnuje se i restaurátorské činnosti.

kola plakát k výstavě

V Malé výstavní síni blanenského muzea je v rámci této výstavy k vidění celkem sedmnáct historických kol, ať už zrestaurovaných nebo v nálezovém stavu.

„Jedná se o kola různých typů a určení. Najdeme tu kola pánská, dámská, sportovní, cestovní, nechybí však ani dvě kola vojenská nebo několik historických koloběžek,“ upřesňuje Mgr. Koudelka.

Výstava historických kol

Za zmínku stojí především jedno ze závodních kol, které pochází z roku 1937. V témže roce se zúčastnilo světově proslulého závodu Tour de France a rok poté se pak dostalo až do Letovic. Jiným zajímavým exponátem je např. kolo s rokem výroby 1939, jehož součástí je převodovka ve středovém složení, která umožňuje zařadit až tři rychlosti, což je nepochybně jev vcelku ojedinělý,“ dodává kurátor výstavy.

Výstava historických kol

„Kola se vyráběla i na blanenském okresu, zejména v Letovicích nebo v Olešnici. Šlo o tehdy (předválečné období a období protektorátu) známé značky, jako byly Eska, Premier, Velamos apod. V té době však nešlo o nijak velké firmy, byly to spíš malé dílny, ve kterých se kola montovala z dílů dodávaných od velkých specializovaných firem,“ uzavírá Mgr. Milan Koudelka. 

Jana Navrátilová