Blanenské zámecké dny 2013: Historie tak trochu jinak

16. srpna 2013, kultura, přečteno: 2655×

Blanenské zámecké dny letos zahájí ve čtvrtek 12. září a odstartují tak čtyřdenní maraton zajímavých a různorodých akcí v rámci Dnů EHD. Ti, kterým chyběly prohlídky v kostýmech v rámci Muzejní noci, se mj. dočkají v sobotu 14. září zdramatizování původní blanenské pověsti Ďáblova krčma. V týž den proběhne i slavnostní otevření druhé části expozice Bydlení na blanenském zámku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vernisáž, otevření nové expozice, vědecký seminář, zdramatizovaný příběh o vítězství dobra nad zlem... to vše a ještě něco navíc pro vás připravili pracovníci Muzea Blansko, kteří se těší na bohatou účast vás všech na tradičních Blanenských zámeckých dnech, které jsou součástí Dnů EHD, jejichž cílem je především hledání cest ke kořenům naší, evropské i světové civilizace.

Na zámku v Blansku se letos podaří spojit zábavu s ponaučením, účastníci akce se tak budou moci seznámit s historickými fakty na téma příchodu věrozvěstů Konstantina a Metoděje na Moravu, ale i dozví se i o dávno zaniklých obcích Blanenska, odhalí, jak se asi kdysi bydlívalo apod.

Blíže o celé akci hovoří osoba nejpovolanější, Mgr. Eva Nečasová, ředitelka Muzea Blansko:
„Jsem především ráda, že můžeme dostát slibu a že se nám podaří potěšit příznivce našich kostýmovaných akcí, a to v rámci zdramatizované pohádky na motivy jedné blanenské pověsti, kterou jsem nazvala ‚Ďáblova krčma‘. Celý děj tohoto příběhu se odehrává v ‚nadhradí‘ hradu Blansek, sem patřily např. obce jako Těchov, později Obůrka a dnešní Vavřinec. Jako samota se zachovaly třeba Žižlavice. Dále se v pověsti hovoří o obci Bezděčice, které ale nefigurují v žádných historických pramenech, či zaniklá obec Neradice. Obě se patrně nacházely mezi Novými Dvory a Obůrkou. Právě do Neradic je umístěn celý děj příběhu, i když postavy v něm pocházejí z Těchova. Myslím, že mnoho občanů Blanska o těchto obcích uslyší vůbec poprvé.“

Můžete čtenářům nastínit hlavní dějovou linii celého příběhu?
„Je to tradiční příběh o lásce, která musí překonat mnohé nástrahy, a také o tom, že dobro vždy vítězí nad zlem. Na Těchově kdysi žila chudá vdova se svou dcerou Mařenkou, do které se zamiluje sedlákův syn Josífek. Bohatý sedlák Ambrož je ale proti a rozhodne se udělat vše pro to, aby jejich vztahu zabránil. Uchýlí se tedy k tomu, že zajde za čarodějnicí Walburgou, která je za peníze ochotna udělat cokoliv. Kromě Mařenky se rozhodne sprovodit ze světa i její maminku, aby se zmocnila jejich chaloupky, na kterou má zálusk. Nejdříve očaruje maminku, která vážně onemocní. Nešťastná Mařenka se vydá k této stařeně, aby zde prosila o pomoc. Walburga ji nakáže zajít za úplňku k Ďáblově krčmě, což jsou místa u Neradic, ze kterých se nikdo nevrací. Schází se tu totiž všichni čerti se svým pekelným knížetem Luciferem. Jedinou záchranou pro matku je rostlina, která vykvétá pouze v tento čas a na tomto nehostinném místě... No a jak to všechno dopadne? Přijďte a uvidíte sami!

Kostýmované prohlídky, jejichž vyvrcholením bude zmíněná pohádka, proběhnou v sobotu od 19 do 23 hodin. Vstupenky na tuto akci budou v předprodeji?
„Ano, v Blanenské infomační kanceláři Blanka. Letos budou poprvé zpoplatněny, ale jejich cena bude skutečně pouze symbolická. Rádi bychom tak pokryli alespoň minimum nezbytných nákladů. Pokud nebudou vyprodány předem, budou k dispozici i u nás na zámku. Budeme se snažit uspokojit co nejvíce lidí v rámci jednoho vstupu, i když prostory jsou samozřejmě omezené.“

Expozice Bydlení na blanenském zámku

V rámci Blanenských zámeckých dnů proběhne i slavnostní otevření nové části expozice Bydlení na blanenském zámku. Na co se v ní její návštěvníci mohou těšit?
„Tato vernisáž proběhne v pátek 13. září v 17 hodin následně po odborném semináři na téma slovanských věrozvěstů. V současné době se pracuje na úpravě nábytku, shánějí se koberce, šijí se závěsy, vše je tedy ještě ve fázi příprav. Návštěvníci muzea se mají jistě na co těšit.“

Za rozhovor poděkovala Jana Navrátilová

Kompletní program Dnů EHD nejen na zámku, ale i v dřevěném kostelíku a v kostele sv. Martina najdete v jednom z našich předchozích článků.