Blanenský futsal jde do třetí sezony

5. září 2013, sport, přečteno: 3857×

Blanenský futsal má za sebou dvě úspěšné sezony. Našel si své stálé hráče i podporovatele, ale má ambice se dále rozšiřovat a členskou základnu zvětšovat. Před zahájením dalšího ročníku si povídáme s rozhodčím a místopředsedou Asociace futsalu Blansko Lubomírem Rekem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Co vás vedlo k založení futsalové ligy v Blansku?

Pohybuji se ve futsalu již asi 20 let, pískám futsalovou ligu. Blansko bylo mezi několika málo okresy, kde se futsal na jižní Moravě ještě nehrál. To byl jeden z důvodů. Druhým bylo to, že stávající předseda Ivo Dobiášek a další kluci hráli futsal v Brně a už se jim nechtělo dojíždět. Slovo dalo slovo a založili jsme v Blansku ligu. Svaz nám v tomto vyšel vstříc.

Jak se futsal v Blansku od první sezony proměnil?

Od první sezony přibyla dvě mužstva. Hráči se naučili hrát futsal, takže zápasy jsou kvalitnější. Z minulé sezony nám družstvo, které vyhrálo, což je Orel Kotvrdovice, postoupilo do krajského přeboru. Mužstvo, které vyhraje, může postupovat dál přes krajský přebor a divizi až do ligy.

V čem je futsal jiný, že se hráči museli naučit jej hrát?

Hraje se 4+1 na malém prostoru s míčem č. 4 se sníženým odskokem, tzn. že hráči jej dostanou lépe pod kontrolu. Hlavně ale hodně techniky, protože hráč tady má mnohem větší kontakt s míčem než ve velkém fotbale. Víc si s ním pohraje.

Kdo jsou zájemci o futsal?

Něco jsou party, které se daly dohromady tady v Blansku. Například SeZbo – což je zkratka Sever – Zborovce nebo mužstvo z Olešné. Je tam ale také Orel Kotvrdovice, to jsou hráči velkého fotbalu z Kotvrdovic i Blanska.

futsal na hřišti Erbenova

Jaký je poměr fotbalových amatérů a profesionálů?

Odhaduji to tak půl na půl. Máme hráče, kteří hrají velký fotbal, i takové, kteří hrají jen futsal nebo malou kopanou. Máme tam i jednu ženu.

Hraje se jen v Blansku nebo i v okolí?

Zatím se turnaj hraje jen v Blansku. Ale nebyl by žádný problém hrát i jinde, pokud přibudou týmy z okresu. Tvoření soutěže je běh na dlouhou trať. Nepočítám s tím, že by zůstalo jen u 9 týmů. Čekám, že se jejich počet rozšíří, ale nebude to teď hned.

Jaká soutěž se v Blansku hraje?

Hraje se zde okresní soutěž. Kromě ní je tu ale také okresní pohár, z něhož vítěz postupuje do krajského poháru, kde už se jak Carpe Diem, které vyhrálo v prvním roce, tak Mafie Blansko, potkaly s vítězem Brna a to byl ligový tým Helasu Brno. Tzn. že v této soutěži se týmy mohou potkat i s ligovými týmy. Pokud by ho porazili, mohou jít třeba na mistra ligy, jímž je Chrudim.

Kde hrajete?

Především na hřišti u ZŠ T. G. M. Za to, jak nám vychází vstříc, jim moc děkujeme a jsme vděčni. Ale hraje se i na jiných hřištích s umělým povrchem v Blansku. Nesmí se hrát na betonu nebo asfaltu.

A pod střechou?

Zatím ne. Nyní se v Blansku spravuje hala na ulici Údolní. Nová podlaha bude mít vyznačené hranice i pro futsal. Tím pádem budeme využívat halu v Blansku. Doposud se pohár musel hrát v hale v Jedovnicích. S tím souvisí i plány na uspořádaní vlastního turnaje, do kterého se budou moci přihlásit jak stávající mužstva, tak nové týmy, které by si chtěly futsal zkusit.

Je futsal i pro holky?

Určitě. Už teď hrají holky i v chlapských týmech. Klidně bychom zapracovali do okresního přeboru i družstvo dívek. A kdyby jich bylo nakonec víc, tak tři až čtyři, udělali bychom samostatnou soutěž. Pro dívky je to výzva, protože vítězky automaticky postupují do celorepublikového finále.

Kdy startuje nová sezona?

Nový ročník okresního přeboru odstartuje v sobotu 14. září 2013. 

Kdyby chtěl někdo ještě přihlásit nový tým. Co musí udělat?

Tým musí mít minimálně pět členů, ale to je opravdu hraniční počet, rozhodně jsou potřeba náhradníci. Sice se hraje na malém prostoru, ale fyzicky je to velmi náročné, může dojít ke zranění a je potřeba mít někoho na vystřídání.

Zájemci se mohou hlásit i po zahájení sezony. Pokud by nestihli začátek, můžeme je zapracovat do jarní části.

Hledáte jen hráče?

Chybí nám i rozhodčí. Kdo by nechtěl hrát, ale lákalo by ho stát se rozhodčím, má u nás dveře otevřené. Ode mě dostane školení, zapíská si se zkušeným rozhodčím a může pískat futsal. Kvalitní rozhodčí mohou postoupit do vyšších tříd i do vyšší ligy. Zkušenosti z fotbalu nebo futsalu jsou vítány, ale nejsou podmínkou. Stačí chuť to zkusit. Totiž až na hřišti se ukáže, zda na to člověk má. Někdo může být sice výborným hráčem, ale nemusí mu to jít s píšťalkou.

Zájemci se mohou přihlásit na e-mailu afb@futsalblansko.cz. Podrobnosti naleznou na stránkách blanenského futsalu.