Pozvánka: Divadelní festival Kolotoč 2013

28. září 2013, kultura, přečteno: 2686×

Chystá se druhý ročník (nejen) divadelního festivalu Kolotoč. O jeho náplni a přípravách si povídám s Jolanou Chalupovou.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Čím je festival Kolotoč zvláštní či jedinečný?

Jedná se o multižánrový festival, který organizuje občanské sdružení Circulus. Převážně divadelní, ale objevuje se tam i hudba, výtvarné umění nebo tanec. Také různé dílny. Zvláštní je tím, že je v Blansku (směje se).

Co vám dalo impuls k založení festivalu?

Takový festival zde už byl. Před asi 12 lety se uskutečnily tři ročníky festivalu Divadelní podzim, ale tenkrát se ho nepodařilo udržet. V tuto chvíli se pokoušíme festival obnovit. Stále se to točí kolem stejné osoby, jíž je Eva Petrželová, která tenkrát festival zavedla a v tuto chvíli je také pojítkem a hlavní vedoucí občanského sdružení Circulus.

Jakým způsobem jsou návštěvníci zapojování do dění a co si vyzkouší?

Kromě divadelních představení a koncertů nabídneme workshopy pro veřejnost, kam se může přihlásit kdokoliv. Loni se uskutečnila dílna improvizačního divadla. To je teď docela populární. Měli jsme také taneční dílnu. I letos bude díky loňskému úspěchu improvizační workshop a druhý bude výtvarný. Vše se týká divadla. I když je workshop výtvarný, přesto směřuje k divadelní formě.

Jak vybíráš účinkující?

Většinou jsou to divadla amatérská, poloprofesionální, loutková, pohybová – tak různě. Zčásti ale zařazujeme i profesionální tvorbu. Snažím se
namixovat takový koktejl, aby tam bylo divadlo se zajímavou výtvarnou stránkou nebo které má zajímavou hudební složku a podobně. Musí se mně něčím líbit, ale dám také na doporučení. Nikdy to není střela úplně od boku. A samozřejmě je festival také příležitost pro prezentaci práce divadla Kolárka.

Nejedná se o klasickou komerční produkci. Najde si tento styl v Blansku dost zájemců?

Postupně jich přibývá. Tu svoji skupinu již známe a i v rámci festivalu loni jsme zaznamenali nové diváky. S radostí pozorujeme, jak se to šíří. Předpokládám, že lidé si o tom, co se jim líbilo, řeknou. Snažíme se, aby si lidé na tento styl zvykli a třeba chodili i na něco, co není úplně běžné. Funguje to docela dobře i během celého roku, kdy pořádáme „pečené kuřecí čtvrtky“, což jsou většinou první čtvrtky v měsíci, kdy se koná kulturní akce. Sice se tam nehrnou davy, ale lidé si zvykají a pomalu jich přibývá.

Kdo všechno se na přípravách festivalu podílí?

Přípravy festivalu trvají asi čtyři měsíce. Začátkem léta se domluvíme, jak by asi měl vypadat, a přes prázdniny pak objednáváme soubory a řešíme některé drobnosti. Největší nápor je ale měsíc před samotným konáním, během září. Pracují na tom všichni, což je asi 20 členů. Každý se podílí na nějakém úkolu. Finančně nás podporují město Blansko a Jihomoravský kraj. Spolupracujeme také se Základní uměleckou školou Blansko.

z natáčení videospotu

Letos připravuješ již druhý ročník. Jaký úspěch zaznamenal ten první?

První ročník byl takový oťukávací. Považuji ho za úspěch, protože jsme měli dost návštěvníků a ohlasy od diváků byly pozitivní. Na první ročník to bylo určitě dobré. A jsme rádi, že finančně nám taky vyšel vyrovnaný.

Co divákům nabídne letošní ročník?

Festival se koná od 9. do 12. října. Zahájíme ho průvodem po městě ve tři hodiny odpoledne za doprovodu pouličního divadla Kvelb s představením Černá rodinka, což je extravagantní divadlo na chůdách o podivné famílii – neukázněném dědovi, přerostlém nemluvněti a ostré promiskuitní matce. Scénky zahraje např. na náměstích, na ulici Rožmitálově a dalších místech ve městě. Budeme rozdávat také pozvánky na festival. V 17:30 h proběhne zahájení festivalu na Kolárce a následně vernisáž výstavy fotografií našeho Fotokruhu.

V dalších hodinách a dnech se představí divadlo Dno s hrou Název dodám později, což je takový kabaret o botách. Loni si získali mnoho diváků a letos se na festival vrací. Zařadíme také taneční představení s Marií Kuncovou z Blanska, která tančí s brněnskou skupinou Filigrán. Další slečna z konzervatoře, Katka Reichová, uspořádá svůj Grand Cuvée. Lákadlem je určitě divadlo Líšeň s loutkovou stínohrou Sávitrí. Nesmí chybět improvizační přestavení.

Divadlo Kolárka představí v premiéře novou hru Byla cesta ušlapaná pod vedením Katky Reichové a Evy Petrželové. Je to představení o přátelství, lásce a kořalce s živým doprovodem a s folklórní tematikou. Zopakuje také psychologické představení ze srpna tohoto roku Melanie a Anne – příběh o setkání duše v podání dvou hereček.

Navázali jsme také spolupráci s hudebním klubem Muzikograf na ulici Smetanově v Blansku. Provozní, takoví tři mladí muži, jsou otevření a nadšení a šli do spolupráce s námi. Takže každý festivalový večer v klubu bude připravena nějaká hudební produkce – reprodukovaná hudba nebo koncerty. Z hudebních skupin to bude například kapela Biorchestr (trash folk), Kursk, nebo skupina Japka.

Vyrazíte i vy s divadlem na jiné festivaly?

Ano, hrajeme i mimo Blansko, ale ne vždy se nám to podaří uskutečnit. Divadlo Kolárka funguje na dobrovolnících, kteří mají svoji práci, takže někdy se nepodaří najít volný čas všech účinkujících. Není to úplně jednoduché. Taky záleží na technické stránce představení, jestli jsme schopní zahrát ho někde jinde.

Více informací o festivalu najdete na stránkách Divadla Kolárka.

Stanislav Mrázek