Domov OLGA oslavil dvojnásobné výročí

6. října 2013, ostatní, přečteno: 4859×

Letos tomu je dvacet let od zahájení provozu denního stacionáře Domov OLGA a deset let od otevření chráněných bytů Centrum VELAN.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V zahajovacím projevu zavzpomínala na začátky předsedkyně Hnutí humanitární pomoci Jana Kratochvílová: „Často jsem kolem tohoto domu chodila při procházkách Blanskem. Za totality v něm byly jesle a po revoluci z něho byla prodejna koberců. S naším občanským sdružením jsme se rozhodli v roce 1992 požádat o pronájem tohoto domu  a zřídit v něm stacionář pro dospělé spoluobčany s mentálním postižením. Řadu jsem jich znala, setkávala jsem se s nimi při práci zdravotní sestry.“

Majitelem objektu je město Blansko. Hnutí humanitární pomoci ho pronajalo za 1 Kč ročně s tím, že ho opraví a vytvoří program pro skupinu spoluobčanů se zdravotním postižením. Dům byl ve velice špatném stavu. Potřebné prostředky na opravu a přestavbu získávalo hnutí od nadací, lidí, firem a při pracích pomohla také spousta dobrovolníků. Práce probíhaly od podzimu 1992 do jara 1993.

Olšověnka

Díky další podpoře mohl být Domov OLGA v roce 1997 rozšířen o Centrum aktivity a Integrační centrum. To vše za mimořádné vstřícnosti města Blanska, které uvolněné prostory ve vedlejší budově poskytlo pro sociální službu.

Součástí Domova OLGA je také chráněné bydlení Centrum VELAN na Klepačově. Tam se podařilo v roce 2003 zrekonstruovat budovu pro komplexní péči o skupinu chlapců a děvčat. Loni došlo i na úpravu zahrady na Klepačově.

Ani letos v Domově OLGA nezaháleli, jak zmínila paní Kratochvílová: „Uvádíme do provozu zrekonstruovanou zahradu zde u Domova OLGA. Její součástí je také zvonička s novým zvonem s nápisem Domov OLGA 1993–2013. Pro vás, kteří jste nám pomáhali, jsme připravili dárky a pamětní listy. Chceme, aby vám připomínaly, že jste byli ochotni podat pomocnou ruku vždy, když jsme to v naší práci potřebovali.“

zvonička Domova OLGA

vystoupení klientů Domova OLGA

Stanislav Mrázek