Nový vysílač Blansko-Veselice zahájil vysílání

23. října 2013, tiskové zprávy, přečteno: 5400×

Lidé na Blanensku mohou nově naladit televizní stanice Smíchov, Fanda, Telka a další.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Praha 21.10.2013 – Diváci na Blanensku mohou nově naladit televizní stanice FANDA, SMÍCHOV, TELKA, Pohoda-Relax, Pohoda-Rebel a další televizní stanice šířené vysílací sítí Multiplex 4. Společnost Digital Broadcasting spustila provoz vysílače Blansko-Veselice, který pokrývá zmiňovanou oblast. Jde o součást projektu druhé vlny digitalizace televizního vysílání, který zahrnuje budování nové celoplošné sítě vysílačů a přináší širší nabídku televizních programů lidem po celé České republice.

Signál sítě Multiplex 4 je šířen z vysílače Blansko-Veselice na kanálu 44 a zahrnuje široké spektrum televizních stanic NOVA CINEMA, SMÍCHOV, FANDA, TELKA, Pohoda-Relax a Pohoda-Rebel.

Vzhledem k tomu, že vysílání sítě Multiplex 4 je šířeno alternativní sítí televizních vysílačů, diváci často nemají informaci o tom, že je zapotřebí v souvislosti s tím upravit směrování televizní antény. Ta bývá obvykle namířena na tradiční, desítky let provozované televizní vysílače.

Divákům jako první krok doporučujeme, aby na svém televizním přijímači spustili manuální ladění na kanálu 44. Případně mohou volit automatické ladění. Vzhledem k tomu, že nový vysílač Blansko-Veselice se nachází téměř na opačné straně než současný vysílač, na který mají obyvatelé Blanska natočenou domovní anténu, mělo by naladění nových stanic proběhnout bez problémů. Některé televizní antény totiž umí přijímat signál jak z hlavního směru, tak i ze zadního.

Pokud by diváci měli problém s naladěním nových televizních stanic, doporučujeme mírnou korekci natočení antény na nový vysílač Blansko-Veselice, který se nachází na nedalekém kopci Veselice s rozhlednou Podvrší. Původní vysílač má natolik silný výkon, který by měl zaručit zachování i stávajících televizních stanic. Avšak upozorňujeme diváky, že některé antény nejsou schopny příjmu ze zadního směru.

Pokud by stávající anténa nebyla dostačující pro příjem signálu, bude nutné pořízení nové antény a slučovače signálu, instalovanou směrem na nový vysílač. V případě, že není možné realizovat instalaci svépomocí, může divák kontaktovat infolinku provozovatele vysílání 595 694 660 nebo servisní firmu v místě bydliště.