Jedete od Horní Lhoty? Dejte přednost v jízdě

4. listopadu 2013, ostatní, přečteno: 3816×

První křižovatka v Blansku ve směru od Horní Lhoty je ta na zlomu nad průmyslovou zónou. Nedávno se zde změnila přednost v jízdě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Proč ke změně došlo, objasnila policejní tisková mluvčí por. Iva Šebková: „Změna byla navržena z důvodu nevyhovujících rozhledových podmínek v křižovatce, která nebyla dobře přehledná jak při jízdě zespodu od průmyslové zóny, tak také při odbočování vlevo ve směru od ulice Pražské.“ Dalším důvodem se staly také změny v dopravě, které vznikly po stavbě nové komunikace II/374, která vede z Blanska přímo na Ráječko dolní částí průmyslové zóny.

Žádost na nové uspořádání křižovatky a změnu přednosti při výjezdu z města Blanska po ulici Pražské na Horní Lhotu podalo Město Blansko. Policie ČR ke změně přednosti v jízdě vydala souhlasné stanovisko.

křižovatka nad průmyslovou zónou
Ve směru od Horní Lhoty je nyní potřeba přibrzdit a dát přednost vozidlům projíždějícím po hlavní silnici vedoucí z města dolů do průmyslové zóny.

„Nově vedený směr hlavní silnice je výhodnější pro řidiče, kteří vyjíždějí z města směrem na Boskovice po ulici Pražské. Poslouží také lépe v případě, že by na komunikaci II/374 došlo k dopravní nehodě a bylo potřeba vést po této silnici objízdnou trasu. Nové uspořádání zároveň zlepšilo rozhledové podmínky pro řidiče,“ vyjmenovává por. Šebková výhody nového uspořádání.

Součástí úpravy křižovatky je i nově provedené vodorovné dopravní značení a velké informační cedule s upozorněním na změnu přednosti v jízdě. Přeměna křižovatky je ale poměrně čerstvá a řidiči stále ještě jezdí podle naučených zvyklostí. Dochází tak běžně k situacím, že řidiči jedoucí po nově vyznačené hlavní silnici z průmyslové zóny do Blanska dávají přednost těm z vedlejší silnice od Horní Lhoty.

slam