Starosta Lubomír Toufar míří do Parlamentu

5. listopadu 2013, zprávy z MěÚ, přečteno: 3450×

Na kandidátce ČSSD byl Lubomír Toufar uveden na šestém místě a to také byla poslední pozice, která ještě zajišťovala vstup do Parlamentu. K tomu úspěchu mu dopomohly mj. také přednostní hlasy, které obdržel nejen od blanenských občanů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V první řadě bych chtěl poděkovat voličům, kteří mně dali hlas a také ČSSD, protože jsme dopadli jako jedni z mála lépe než před třemi roky co se týká získaných procent hlasů. Konkrétně v Blansku 28,89 % s tím, že jsem zde získal téměř 800 přednostních hlasů. Výsledek v Blansku považuji za výborný a v okrese za solidní. Celorepublikový výsledek ale nenaplnil očekávání.

Co se s Vaším zvolením poslancem změní na radnici?

Už před volbami jsem říkal, že nehodlám sedět na dvou židlích a nemyslím si, že lze časově zvládat obě funkce dobře. Slíbil jsem, že pokud budu zvolen poslancem, opustím post starosty. Prohlašoval jsem, že to bude ke konci roku. Teď neměním nijak svůj názor, jen díky komplikacím uvnitř naší strany si myslím, že může dojít k nějakému časovému prodlení. Moje rozhodnutí ale platí.

Kdo by Vás měl ve funkci nahradit?

Stále operuji se třemi jmény: Ivo Polák, Miroslav Starý a Michal Souček, kteří v podstatě mají zkušenosti s prací na radnici. Miroslav Starý je více jak deset let v Radě města Blanska, Michal Souček je radním tři roky a předtím působil v zastupitelstvu a Ivo Polák byl šest let místostarostou města a část minulého volebního období byl krajským radním a posléze náměstkem hejtmana. Nevidím problém, aby jeden z těchto lidí zaujal pozici starosty.

Kdy se má rozhodnout, který z kandidátů se stane starostou?

Bude to předmětem jednání v místní organizaci koncem listopadu a poté seznámíme s naší představou členskou základnu i koaliční partnery. Nepředpokládám, že koaliční partneři by měli mít problém s některým z jmenovaných. Post starosty obsazuje dle koaliční dohody ČSSD s ohledem na počet mandátů, které získala v posledních komunálních volbách.

Čemu se plánujete v Praze věnovat? A jak byste pomohl např. Blansku?

Ve sněmovně bych se chtěl věnovat veřejné správě a regionálnímu rozvoji ve výboru, který je mi nejbližší. A samozřejmě předpokládám, že v rámci možností Blansku budu pomáhat. Jsou zde připravené různé projekty, např. průtah městem, který by se měl realizovat, přemostění železničního koridoru, otázka hotelu Dukla a jeho okolí. A také stále odkládaná rychlostní komunikace R43. Takže chtěl bych kromě práce ve sněmovně, kterou hodlám dělat podle nejlepšího vědomí a svědomí, abych měl pocit, že tam dělám nějaké pozitivní skutky, také využít pozice poslance a zkusit napomoct řešení zmíněných věcí.

Za rozhovor poděkoval Stanislav Mrázek