V Blansku si připomněli Den válečných veteránů

13. listopadu 2013, ostatní, přečteno: 2385×

11. listopad, je den věnovaný památce válečných veteránů. Slaví se celosvětově jako Den veteránů nebo Den vzpomínek. Od listopadu 2001 je tento významný den připomínán i v České republice.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

11. listopad byl přitom vybrán symbolicky, neboť toho dne roku 1918 bylo ve vlakovém voze v Le Francport u severofrancouzského města Compiègne podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, jímž byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války.

Vzpomínky na všechny vojáky, kteří zahynuli ve světových válkách se zúčastnili zástupci Vojenského sdružení rehabilitovaných, členové vedení města Blanska a veřejnost.

Den vojenských veteránů 2013

V projevu por. Jiřího Tomeše mj. zaznělo:

„Připomínáme si ty, kteří se zasloužili o svobodu naší vlasti v obou světových válkách.

Nedávno jsem zhlédlo v televizi pořad Volynští. Velice mě zaujal, protože i se počítám k volyňským Čechům. My jsme měli svou starou vlast natolik rádi, že nás ani nenapadlo zůstat doma, když byla příležitost přihlásit se do Svobodovy armády.

Avšak uprostřed pekla zničujícího světového konfliktu, kdy po tisících hynuli a byli mrzačeni vojáci i civilisté, ano, právě uprostřed toho všeho, nejednou jako zlaté zrnko v blátě zazářila dojemnou krásou pravdivá zkušenost, že nikdo nemá větší lásku než ten, kdo za své přátele položí život. Tak to čteme v evangeliu.

Ale i v době míru a blahobytu je třeba bojovat proti zlu, chránit svobodu, lidskost a důstojnost života. V tom vidím pravé vlastenectví. Počítejme s tím, že nás to bude i něco stát. Přeji nám všem k tomu hodně odvahy.“

red