Skupina Anonymních Alkoholiků PROMĚNA slaví už druhé výročí své existence v Blansku

4. prosince 2013, ostatní, přečteno: 3198×

Společenství (nebo sdružení) Anonymních Alkoholiků vzniklo už před 2. světovou válkou v USA. Dnes je rozšířené prakticky po celém světě. V ČR působí od roku 1990, nejprve v Praze, pak i v Ostravě a Brně no a dnes je v ČR skoro 50 skupin AA. V Blansku pomáhá zatím jen krátce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Členové se schází každý pátek v 17:30 hodin v budově Oblastní Charity Blansko, Komenského 19 – kousek od vlakové zastávky na Starém Blansku. Mítinky jsou otevřené pro všechny zájemce, ať už máte sami problém s alkoholem, nebo tento problém je ve vaší rodině.

anonymní alkoholici

Poskytovaná pomoc je založená hlavně na sdílení osobních zkušeností a životních příběhů. „Určitě to zní nadneseně, nebo možná povrchně, ale opravdu to funguje,“ ujišťuje Tomáš. Alkoholová závislost člověka totiž jaksi přesvědčí, že je na všechno úplně sám, že mu nikdo nerozumí, apod. Alkoholik se tak ocitne úplně sám v naprosto bezvýchodné situaci. Veškeré dobře míněné rady a nabídky na pomoc odmítá a propadá se čím dál tím hlouběji. Navíc ničí veškeré vztahy kolem sebe, hlavně v rodině. Na mítinku AA se pak setká s lidmi, kteří jsou na tom stejně, nebo ještě hůř než on. A přitom nepijí, žijí docela aktivně a vůbec mu neradí, co má nebo co nemá dělat. Pro mnohé je to opravdu velký šok.

Na setkáních potkáte lidi, kteří prošli i několika protialkoholními léčebnami, kde prožili mnoho měsíců, někteří i let. Ale také lidi, kteří nikde v léčebně nebyli. Muže, ženy všeho věku, postavení, vyznání. Vaše soukromí je zaručeno. Na příchozí nejsou kladeny žádné vstupní požadavky. Můžete se přijít jen podívat, nevzniknou vám žádné závazky. Je třeba ale vědět, že skupina nenabízí žádné zázračné uzdravení, ale možnost střízlivého a aktivního života.

Průběh schůzek popisuje Jirka: „Neplatíme žádné povinné vstupné, každý může (ale nemusí) přispět na nájem místnosti, atd. Na schůzkách nejsou žádní terapeuti, vedoucí, nezapisuje se docházka. Přijde jen ten, který přijít chce – mluví jen ten, který mluvit chce. Neskáčeme si navzájem od řeči, nekritizujeme druhé, neteoretizujeme a mluvíme jen o sobě. Jsme společenstvím lidí závislých na alkoholu, kterým pomáhá vzájemné sdílení zkušeností, síly i naděje. Jedinou podmínkou pro členství je touha přestat pít, nemáme ani žádné povinné poplatky. Nejsme ani spojeni s žádnou sektou, církví, politickou organizací. Myslím, že v dnešní době bychom nejvíc potřebovali právě seznámit veřejnost s naší činností.“

V Blansku skupina AA působí už dva roky. Protože se nikde nic neeviduje, počet klientů Tomáš jen odhaduje: „Na setkání během té doby přišlo určitě přes 50 lidí. Momentálně se scházíme v počtu 5–7 lidí. Co se týká úspěšnosti, jsou určité poznatky, ale my sami to nijak nesledujeme a nevyhodnocujeme.“

Kontakt: aa.blansko@gmail.com

Telefon: Jana 776 010 822 Jirka 603 170 835 Tomáš 603 781 471

red