Okresní běžecká liga zná vítěze, poprvé v historii jsou dva

8. ledna 2014, sport, přečteno: 2402×

Žádný led, jenom bláto a příjemné běžecké počasí doprovodilo běžce v posledním závodu sezony. Okresní běžecká liga skončila v Petrovicích Hraběnčiným běháním.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vítězství v celoroční soutěži si rozdělili Vojtěch Grün a Tomáš Večeřa. „Mně vyšlo jaro a Tomovi zase podzim,“ okomentoval neuvěřitelnou náhodu Grün. Po sečtení čtrnácti nejlepších výsledků mají oba borci úplně stejný počet bodů.

Hraběnčino běhání překonalo rekordy v účasti, na hlavní závod se vydalo 111 běžců, v dětských kategoriích to bylo skoro šedesát účastníků. Většina lidí využila možnost on-line registrace (přesně 93 ze 169 běžců). Závody odstartovaly v deset dopoledne nejmladšími kategoriemi. Mezi sedmiletými a mladšími vyhrál o špičku boty šestiletý Martin Grünwald. „Trénoval jsem, běhal jsem před Vánoci i včera. Před závodem jsem si věřil, ale na cílové čáře to bylo těsné, to jsem si myslel, že skončím druhý,“ popsal svoje pocity v cíli vítěz. Napínavé byly i další souboje atletických nadějí. Trojici nejlepších mladších dívek od sebe dělily pouhé čtyři sekundy. „I podle časů je vidět, že výkony dětí mají kvalitu, řada z nich se připravuje v atletických kroužcích, aktivita trenérů je poznat,“ uznal ředitel Okresní běžecké ligy Jiří Vrtílka.

Hraběnčino běhání
Start v kategorii dospělých

Hlavnímu závodu dominoval blanenský Jan Kohut, který se v čele utrhnul spolu s druhým Robertem Míčem. Loňský vítěz Dan Orálek doběhl třetí. Pátým místem se dotáhnul na špici průběžného hodnocení Tomáš Večeřa, Vojtěch Grün totiž doběhl až o dvě místa za ním. Těsně před závodem dorazila na bicyklu i vítězka v ženách Milada Barešová. Ta i bez tréninku neměla konkurenci. „Já mám život v poklusu, nepotřebuju trénovat,“ smála se po vyhlášení výsledků, když zase nasedala na kolo a odjížděla.

V kulturním domě v Petrovicích, kam se poprvé přesunulo kompletní zázemí závodu, pak výbor Okresní běžecké ligy předal ceny nejlepším závodníkům, přijal sladkou odměnu od běžkyň a rozloučil se s končící sezonou. Na stupních vítězů se ukázali vítězové jednotlivých kategorií i celkově nejlepší muž a žena. Na bedně se tedy tísnili Večeřa s Grünem, ale o jedinou trofej se nepohádali. „Je to velká náhoda, že to takhle vyšlo. Kdyby mně to někdo řekl před začátkem sezony, tak bych nevěřil. Chtěl jsem být do první pětky,“ radoval se z děleného prvenství Večeřa. Oba muže pak doplnila celkově nejúspěšnější žena, Zdeňka Komárková.

Dva běžci ze stovek těch, kteří zasáhli do celkového pořadí, stihli všechny závody. Tedy až na jeden, protože Vísecká desítka se kryla s blanenským půlmaratonem. Jsou jimi Michal Krénar z Boskovic a blanenský Aleš Stráník, který zároveň suverénně ovládl kategorii nejstarších veteránů. „Za sezonu mám pětašedesát závodů, na trénink už nějak není prostor. Za měsíc naběhám tak sto dvacet kilometrů, nejsou to žádné velké objemy,“ prozradil běžec, jemuž výdrž a vitalitu můžou mladší atleti závidět.

Hraběnčino běhání
Vyhlášení výsledků v dětské kategorii

Vítězové obdrželi kromě gratulací věcné ceny, poukazy i originální trofeje. K Hraběnčinu běhání patří i tradiční krůty. „Děkujeme starostovi Petrovic za podporu a poskytnutí prostor, Penzionu U Hraběnky za zázemí a materiální podporu včetně krůt, i dalším partnerům,“ zmínil Vrtílka.

Okresní běžecká liga letos skončila. Stále se zvedá návštěvnost závodů, na jaře spuštěné webové stránky mají přes padesát tisíc návštěv, a i přesto, že nebylo na podzim jisté, jestli bude soutěž pokračovat i příští rok, už se tvoří nová termínovka. „Našli se lidé, kteří zareagovali na naši výzvu a jsou ochotni pomoct s činností. V současnosti tedy připravujeme další ročník. V něm by mělo být celkem 28 závodů. Tři z letoška budou chybět, dva nové přibudou,“ dodal na závěr ředitel Okresní běžecké ligy.

Tomáš Mokrý
OBL Blansko