Oslavili 65 let manželství

11. ledna 2014, ostatní, přečteno: 3478×

Svatba patří k nejvýznamnějším okamžikům partnerského života. S věkem se stále upevňuje, čemuž odpovídají i její názvy. Manželé Bartošíkovi oslavili nedávno v kostele sv. Martina kamennou svatbu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

O 4. neděli adventní 22. prosince 2013 obnovili v kostele sv. Martina v Blansku svůj manželský slib ze dne 25. prosince 1948 manželé František Bartošík a Libuše Bartošíková, roz. Šamšulová. Pod toto oznámení se podepsali svědkové Jiří Kaňa, farář a Lubomír Toufar, starosta města Blanska.

kamenná svatba

Jednalo se kamennou svatbu, tedy obnovení slibu po 65 letech společného manželství. A těch v kostele mnoho nebývá, jak potvrzuje Jiří Kaňa: „Kamenné svatby míváme, ale nejčastěji máme zlaté svatby. Když o některých manželech vím, že svatbu chystají, tak je požádám, jestli by nechtěli mít oslavu takhle veřejně, nejen v úzkém rodinném kruhu. Jsem s rodinou v kontaktu, řekněme rok dopředu. A když to trochu jde, tak je prosím, aby to oslavili i s pochodem, se vším všudy. Protože, když člověk potká někoho, kdo má ty roky za sebou, vydržel všechny bouře času, všechno překonal, zvládl a šel, tak to je povzbuzení pro každého, kdo se toho zúčastní.“

Stanislav Mrázek