Městská zabijačka se má stát novou tradiční akcí

18. února 2014, ostatní, přečteno: 4285×

Domácí zabijačka byla kdysi pravidelnou záležitostí v každém domě s malým hospodářstvím. V bytovkách už se pořádat nedá. Město Blansko se proto rozhodlo připomenout tuto zimní tradici. A plánuje ji opakovat každý rok.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na sobotu 15. února tak Kulturní středisko města Blanska připravilo ukázku zabijačky i ochutnávku zabijačkových specialit v zámeckém parku. Od rána se zde vařila ovarová polévka a prodávaly jitrnice, jelita, tlačenka a další speciality spojené s porážkou prasete.

„Chtěli jsme k těm akcím, které se během roku střídají, zařadit i tuto akci. K zimě zabijačka patří. Jak ji známe z Ladových obrázků. Akce je hlavně pro děti, protože ty tyto tradice víceméně ani nezažijí, je to určitě oživení a připomenutí těchto tradic,“ podotkl starosta Ivo Polák s přesvědčením, že se tato akce zařadí do každoročního kalendáře akcí. Sám si pak stoupl do fronty, aby ochutnal ovarovou polévku.

zabijačka

S plánem na uspořádání této akce přišel ředitel Kulturního střediska města Blanska Jaroslav Jeřábek: „S myšlenkou uspořádat zabijačku jsem si pohrával již delší dobu. Kulturní středisko města Blanska připravuje mnoho akcí pro veřejnost na jaře, na podzim i v zimě a toto období zůstávalo takové prázdné. Zabijačka k němu patří a perfektně se sem hodí.“

Akce byla spojena s kulturním programem pro děti. Ve spolupráci s agenturou TAM-TAM ji připravilo právě kulturní středisko. V parku bylo po předchozí valentýnské akci připraveno vyhřáté cirkusové šapitó, a tak ho organizátoři využili pro dětský program. Na pódiu vystoupila např. zpěvačka Adéla Grimová, Divadlo Kolárka nebo Wiki a Niki s pohádkovou hudební show.

divadlo
Nejmladší pan král (dobrovolník z publika). Foto: Pavel Krupka

„Je dobře, že děláme pro občany co nejvíce akcí a že tímto k stávajícím akcím, jako je pálení čarodějnic nebo jarmark přibude nová tradice. V Blansku je ale spousta lidí, kteří mají rádi ovar, jitrnice, jelita a další zabijačkové speciality, ale nemají možnost zabijačku udělat, protože bydlí třeba v bytovkách. Ti rádi přijdou a ochutnají tyto výrobky,“ řekl místostarosta Jiří Crha.

Zákon zakazuje usmrtit veřejně vepře. Takže veřejnost nemá možnost vidět celou zabijačku od usmrcení, přes chytání krve a čištění. K vidění byl usmrcený čuník pověšený a připravený na bourání tak, jako na každé zabijačce. Porcování masa z prasete pak předvedl řezník odpoledne.

zabijačka

Na zabijačku se Blanenští mohou těšit i za rok. „Možná to nebude hned letos nebo příští rok, ale věřím, že se akce uchytí,“ zakončil Jaroslav Jeřábek.

Stanislav Mrázek