Jan Vichta vystavuje v blanenské Galerii a antikvariátu Jonáš

16. března 2014, kultura, přečteno: 2334×

Rodu Vichtů učarovalo jedno z nejstarších řemesel – hrnčířina. Kameninu, kterou používaly hospodyňky v kuchyni běžně ještě na počátku 20. století, vypalují pěkně postaru, ve velké peci.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Dílna v Drnovicích vznikla již v roce 1895. Jejím zakladatelem byl Jan Vichta. Roku 1926 převzal dílnu jeho syn, který se jmenoval také Jan. Tehdy zde pracovalo devět lidí. Výroba hrnčířského zboží (kameninového) byla zrušena v roce 1952. Ve výrobě Jan Vichta pokračoval v Družstvu hrnčířů v Kunštátě na Moravě.

Po dlouhých letech, roku 1985, ožila dílna v Drnovicích znovu, kdy na tradici navázal vnuk zakladatele Jan Vichta, třetí v pořadí, žák Střední průmyslové školy keramické v Bechyni. Studoval obor technologie keramické výroby a současně navštěvoval výtvarné lekce u akademického sochaře Dobiáše a odborného učitele Miloty. Svoje produkty dodával do Ústředí uměleckých řemesel v Praze. Od roku 1986 pracuje samostatně ve vlastní dílně v Drnovicích, kterou si zbudoval v roce 1974. Spolu s významnými architekty vytváří díla do interiérů a pracuje jako externí pracovník Ústředí uměleckých řemesel Praha.

Vernisáž Jana Vichty
Vernisáž výstavy Jana Vichty. Foto: archiv autora.

Základem jeho práce je zpracování hlíny na kruhu. Z kruhu vychází a do kruhu se vrací. Výrobky jsou zhotovovány ručně. Ukládají se do pece a pálí. Poprvé na 950 stupních Celsia. Potom se glazují a malují a jdou opět do pece, kde se pálí na 1280 stupňů.

Jan Vichta tvoří elegantní jednoduchou užitkovou keramiku (šálky, korbele, talíře), dekorační keramiku (postavy, nástěnnou keramiku, krmítka pro ptáky...), zahradní keramiku (misky pro bonsaje, vázy do zahrad, postavy...). Vichtova keramika je střižena v prostých, střízlivých barvách šedé, hnědé, zelené, krémové či béžové. V jeho hrnčířině jej nejvíc bolí to, když se něco nepovede. Za léta praxe, nápaditosti a fortelu se to však stává málokdy.

Dnes se firma Jana Vichty jmenuje keramika KEVI. Po ukončení školy přešla za otcem dcera Alena Španělová i její syn Ondřej Španěl.

Výstavu keramiky Jana Vichty můžete zhlédnout do konce března v Galerii a antikvariátu Jonáš Blansko vždy v úterý a ve čtvrtek od 09:00 do 17:00 hodin.

Pavel Svoboda