24hodinový běh pro Markův sen vynesl 46.650 Kč

17. června 2014, ostatní, přečteno: 3614×

I v druhém ročníku charitativně-sportovní akce You Dream We Run se podařilo splnit sen pro člověka, který potřeboval pomoc. Pro mentálně postiženého Marka se podařilo získat částku 46.650 Kč na vybavení pokojíku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Akce má nejen sportovní a charitativní rozměr, ale také kulturní. Na pódiu se během dvou dnů vystřídali především regionální zpěváci a skupiny. Vrcholem programu v závěru běhu byl opět Laďa Kerndl, který zůstává běhu You Dream We Run věrný a propaguje ho na všech svých koncertech. Kromě kulturního programu bylo připraveno také bohaté vyžití pro děti. Mohly si zahrát paintball, vyřádit se ve skákacím hradu nebo zajezdit na kolotočích.

Zatímco loni byla vybírána osoba, které bude splněn sen, na základě výzvy a následně ji ze dvou příběhů vybrali občané, letos organizátoři zvolili jiný přístup. Spolupracovali s Oblastní charitou v Blansku a se Základní školou speciální v Blansku. A z jednání vyšel 18letý Marek ze Základní školy speciální v Blansku.

Marek

„Spousta lidí spekuluje o tom, když plníme sen dětem, které zrovna nejsou mentálně na výši, jestli jsou ony schopny určit ten správný sen, jestli to není sen pro rodiče. V tomto případě maminka Marka dostala sociální byt a potřebuje ho vybavit. Sen Marka je vybavit jeho pokojík. Marka odsouhlasil nejen organizační výbor You Dream We Run, ale také vedení města Blanska i hlavním garant celé akce firma Synthon,“ zdůraznil Roman Jančiar.

I když se letošní akce zúčastnilo o poznání méně účastníků a návštěvníků, organizátorům to na chuti a energii neubralo, ba právě naopak, a svůj cíl tak tato akce naplnila i letos. „Některé lidi odradily půtky v novinách. Ale účast je podobná jako loni. Přihlásilo se 12 štafet. Loni jich bylo 15. Ale mrzí nás nepřítomnost škol, nespolupráce Domu dětí a mládeže a dalších institucí,“ posteskl si hlavní organizátor běhu Roman Jančiar.

prodej triček

start

závěrečné kolečko

štafeta

Štafety odstartovaly v pátek v 16:00 hodin. První kolo si oběhli všichni účastníci společně a pak už na dráze obíhali zástupci jednotlivých týmů a udržovali tak štafetový kolík v pohybu. „Dost lidí odradí, že by měli běhat, ale jde jen o symboliku, o to udržet štafetový kolík 24 hodin na dráze. Ten kolík je symbolem toho, že pro Marka nekoupíme jenom triko, ale také si mákneme, že zde budeme přes noc. I pivo v ruce a vycházka na pět koleček je přesně to, co pomáhá akci uskutečnit,“ vyzývá Jančiar účastníky, aby se nebáli a připojili se k příštímu ročníku.

A na jakém principu je sportovní dobročinnost postavena? Hlavní část výtěžku určeného na Markův sen jde z prodaných účastnických triček a placek s podobiznou Marka. Dále se podílejí sponzoři, kteří kupujícím snížili cenu trička, jehož výroba něco stojí a něco stojí i uspořádání takové dvoudenní akce. „Vše je nastaveno tak, aby sponzoři nebyli využíváni k zaplacení celého snu. Chceme to nechat na lidech, aby oni cítili zodpovědnost za to, jestli se sen splní, nebo ne. Pak není podstatné, pro koho běžíte, ale že tu akci vůbec uděláte, že lidé přijdou a chtějí také pomoct,“ říká Roman Jančiar.

Laďa Kerndl

Cenu Markovi na pódiu předal starosta města Blanska Ivo Polák, a to výtěžek akce ve výši 46.650 Kč. Celý bude vydán na vybavení pokojíčku na míru u firmy Nečas z Černé Hory. Starosta také poděkoval organizátorům a vystupujícím: „Děkuji všem za obrovské úsilí těch, kdo akci uspořádali i všem, kteří zde vystupovali bez nároku za odměnu. A především Romanu Jančiarovi.“

předání snu Markovi

„Stálo nás hodně úsilí připravit tento druhý ročník. Letos mám pod sebou tým lidí, kterým jde jen o charitu. Tyto lidi to stálo neuvěřitelné množství jejich volného času,“ děkoval Roman Jančiar svým pomocníkům a závěrem dodal: „Pokud letošní ročník bude takový startovací pro další ročníky, budu jedině rád. Příští rok na shledanou!“.

A trochu statistiky na závěr. Běžci ze 12 štafet uběhli za 24 hodin celkem 6.355 kol, což je 2.542 km.

red