Končí III. etapa regenerace sídliště Sever. Naváže na ni ještě IV. část

27. června 2014, zprávy z MěÚ, přečteno: 2503×

Zbývají jen práce na přeložkách tepelných kanálů. Do konce měsíce června tak bude možné dokončit povrchové úpravy a ukončit tak III. etapu regenerace sídliště Sever.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

III. etapa je před finálním dokončením. Během ní byla vybudována nová parkovací stání na ulici Absolonově. Počet míst vzrostl přibližně o polovinu. Nyní je zde k dispozici celkem 59 parkovacích míst. Během regenerace byly odstraněny, nebo opraveny klepače, to podle preferencí obyvatel z jednotlivých domů.

Opravy se dočkala také dešťová kanalizace. Při prudkých deštích docházelo k zatopení domů dole u parkoviště na ulici Absolonově. Nyní je na ulici vybudována dešťová zdrž o kapacitě 100 m³ s větším přítokem a menším nastaveným odtokem, aby nebyla zahlcována kanalizace dole u domů. Ta má velké přívalové srážky zadržet asi po dobu 10–15 minut.

parkování ulic Absolonova
Nová parkovací stání na ulici Absolonově. Foto: J. Franchi

Opraveno bylo také osvětlení, vysazena nová zeleň a doplněn mobiliář. Náklady na II. etapu nejsou ještě úplně všechny vyčísleny. Odhad je cca 6,5 mil. Kč. Dotaci 3,5 mil. Kč poskytlo Ministerstvo pro místní rozvoj v rámci programu Regenerace sídlišť.

Ve IV. etapě by mělo příští rok vzniknout nové parkoviště po pravé straně silnice ve směru k Palavě od odbočky na ulici Salmovu až po jeho napojení na stávající velké parkoviště u točny. V prostoru kolem asfaltového hřiště mezi domy přibudou posilovací prvky pro dospělé a seniory. Prvky budou většinou pro dvě osoby, mají tak podporovat společné cvičení.

V plánu je také dokončení chodníků spojujících sídliště s přehradou. Jeden vede mezi školkou a ZŠ Salmovou na Palavu, druhý z Palavy pod hřištěm ZŠ Salmovy na ulici Salmovu. V prostoru starého hřiště vedle garáží vznikne oplocený výběh s prvky pro psy. I na tuto etapu se opětovně počítá s částkou cca 5 milionů Kč.

V I. etapě bylo v roce 2011 vybudováno dětské hřiště na ulici Salmově a parkovací stání ve vnitrobloku výškových domů Dvorská 18–22. Tam bylo také postaveno malé dětské hřiště. V roce 2012 se pak uskutečnila II. etapa – oprava parkoviště u ZŠ Salmovy, hřiště pro větší děti s adrenalinovými prvky v Horní Palavě, úprava parkoviště ve spodní části ulice Absolonovy. Proběhly výsadby stromů a zřízení šlapákových pěšin. Dodělával se také chodníček k parkovišti z I. etapy.

Regenerace sídliště Sever byla původně naplánovaná na devět etap. Ne vše se z toho ale bude realizovat. Někde byly proti navrženým úpravám sepsány petice, to se např. týkalo úprav vnitrobloků, ty nebudou nikde. U jiných úprav by zase investovaná částka převýšila získaný efekt. Nyní tedy končí III. etapa a ta IV., plánovaná pro příští rok, bude v této oblasti zřejmě poslední. Svoji pozornost chce v dalších letech vedení města přesunout na sídliště ve Zborovcích.

red