Objevte Svět dětí v knize a nahlédněte do historie českých knih pro děti

12. července 2014, kultura, přečteno: 2983×

V pátek 27.6.2014 proběhla v Malé výstavní síni blanenského zámku vernisáž výstavy zaměřené na historii českých knih pro děti, která obsahuje především exponáty ze sbírky Soukromého muzea hraček v Rychnově nad Kněžnou. Tato prázdninová výstava, určená nejen pro malé čtenáře, bude v Muzeu Blansko instalována do 21. září 2014.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Dnes je hlavní chloubou města Rychnova nad Kněžnou nejen slavná Magdalena Dobromila Rettigová, autorka nejstarší české kulinářské knihy Domácí kuchařka, ale i Soukromé muzeum hraček, které představuje jejich rozsáhlý soubor z let 1880-1980. Ve sbírkách tohoto muzea lze však najít i školní potřeby, loutková divadla, stavebnice, pokojíčky pro panenky apod. Dětem tak představuje hračky jejich rodičů a prarodičů, rodičům zase umožňuje alespoň krátký návrat do dětství.

O Vánocích roku 2012 proběhla v Muzeu Blansko již jedna výstava ve spolupráci s rychnovským muzeem, kterou její autoři nazvali příznačně Kouzlo vánočního dárku. K vidění tehdy byly dívčí i chlapecké hračky, společenské hry a obrázkové knížky.

Tato výstava byla doplněna předměty ze sbírek blanenského muzea, protože i to se může pyšnit mnoha zajímavými exponáty tohoto druhu. Vlastní např. soubor loutek z pozůstalosti pana Richarda Polanského nebo i nevšední hračky zhotovené z umělecké litiny, které mj. reprezentovaly město Blansko v italském Scandianu v rámci mezinárodní konference věnované mladým lidem, dětem a jejich hrám.

Výstava Svět dětí v knize

Ne jinak tomu je v rámci stávající výstavy nazvané Svět děti v knize neboli Historie českých knih pro děti, která na výstavu předchozí plynule navazuje.

V první části expozice najdeme dětské knihy pro nejmenší čtenáře, leporela a bohatě ilustrované knihy.

Dětem školního věku je věnována druhá část výstavy, která představuje zejména staré učebnice nebo prostorové knihy, jejichž značnou část vytvořil Vojtěch Kubašta, světově uznávaný český autor, u nás však bohužel neznámý a nijak neoceňovaný. V 60. letech tvořil dokonce pro Walta Disneye, vytvořil prý i několik příběhů pro jeho animované filmy. Jeho knihy byly přeloženy celkem do 37 světových jazyků a prodalo se jich víc než 35 mil. výtisků!

Výstava Svět dětí v knize

Je zde zastoupen i nezapomenutelný Jiří Trnka a mnoho dalších autorů, ilustrátorů, výtvarníků a spisovatelů, kteří zasáhli významně do historie české literatury pro děti. Výběru z nich je věnován prostor na jednotlivých panelech.

V její poslední části je k vidění naučná, vědecká a dobrodružná literatura určená zejména starším dětem. Autoři výstavy sem zařadili i Karla Maye a Julese Verna, protože byli natolik výjimeční, že ovlivnili celé generace českých čtenářů a jejich knihy chyběly snad v málokteré knihovničce.

Výstava Svět dětí v knize
Petr Velc (uprostřed), který doplnil výstavu o několik vlastních exponátů.

Výstava je také doplněna o pár exponátů z majetku pana Petra Velce, blanenského občana, který muzeu poskytl vlastní kolekci vzácných knížek. V budoucnu Muzeum Blansko zamýšlí uspořádat výstavu nejstarší literatury pro děti, na které se můžete podílet i vy, pokud nějaké staré výtisky vlastníte.

Neváhejte a přijďte si zavzpomínat, a hlavně: nezapomeňte doma své děti!

Výstavu lze zhlédnout do 21. září 2014.

Jana Franchi