Starosta věnoval finanční dar postiženému Kamilu Vašíčkovi

18. srpna 2014, ostatní, přečteno: 3976×

Deset tisíc korun z fondu starosty věnoval Ivo Polák postiženému sportovci Kamilu Vašíčkovi na úhradu nákladů spojených s jeho účastí na mistrovství světa ve hře zvané boccia.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Starosta předání uvedl krátkým proslovem: „Kamile, já tě znám od dětských let a těší mě, že ti dnes můžu předat dar na mistrovství světa, které se uskuteční v září. Jsem velice rád, že tento dar posvětila na svém červnovém zasedání rada města všemi hlasy a věřím, že využiješ své přípravy, abys na mistrovství co nejlépe reprezentoval Českou republiku, Jihomoravský kraj i město Blansko. Přeji ti hodně úspěchů!“

předání daru
Na radnici před předáním daru.

Mistrovství světa v boccie se uskuteční v září Pekingu. Aby se ho Kamil Vašíček mohl zúčastnit, potřebuje k sobě dva asistenty: „Jeden člověk se mnou nic moc nezmůže. Potřebuji dva asistenty, proto je to finančně náročné, ostatně tak je to ve sportu všude. Ale je to aspoň nějaký sport, co můžeme dělat,“ říká s úsměvem.

Boccia je nejvíce podobná pétanque a jedná se o paralympijský sport. Jak se hraje, vysvětlil krátce starostovi: „Míčky jsou kožené. Mám rampu jako skluzavku a asistence říkám, co a jak má udělat. Ona je moje hybná síla. Jen mně pomáhá vše nastavit, nedívá se na hrací pole. Musím mít odhad na vzdálenosti pro přiblížení nebo pro vyrážení. Je tam časomíra, přešlapy.“

hra boccia
Zdroj: www.kamilvasicek.cz

Kamil Vašíček v tomto sportu slaví úspěchy. V ČR je v první lize třetím rokem na prvním místě. V zahraničí loni na mistrovství Evropy ME skončil pátý a v párech byli osmí z 18 účastníků. Podporuje je také Jihomoravský kraj. Dvakrát byli dokonce vyhlášeni jako nejlepší hendikepovaní sportovci města Brna. Celý tým se snaží podat co nejlepší výkon, aby se případně dostal na paralympiádu. Tato šance zde stále ještě je.

„Ligu musím hrát za nějaký sportovní klub a nejblíž je pro mě Brno. Do Brna jezdím i na rehabilitaci. Hraji tam za Kociánku. Klub sice sehnal nějaké sponzory v Brně, ale stále potřebuji ještě finance pro jednoho asistenta na tu cestu,“ posteskl si Kamil. Byl by moc rád, kdyby v Blansku našel sponzory z řad místních podnikatelů nebo firem.

red