Blanenskou desítku nepokazilo ani nevlídné počasí

19. září 2014, sport, přečteno: 4094×

Do kalendáře sportovních akcí v Blansku se letos poprvé zařadil závod s názvem Blanenská desítka. Nabídl nejen běh, ale také bruslení nebo koloběh. A hned napoprvé přilákal více jak 600 účastníků.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„On-line registrace využilo 658 účastníků. Další se ještě přišli zaregistrovat ráno před akcí. Tento počet jsme si naplánovali a dosáhli ho, takže s účastí jsme spokojení,“ zhodnotil zájem o závod hlavní pořadatel Tomáš Mokrý.

S běžeckými závody pořadatelé mají bohaté zkušenosti, mj. pořádali letos Masaryk run na závodním okruhu v Brně. Do nových sportů šli tedy s nejistým očekáváním. „Inlajny a koloběžky jsou pro nás zatím cizí. Čekali jsme, co z toho vznikne. Nakonec v obou kategoriích bylo asi sto účastníků, takže na první ročník a založení nové tradice je to pěkná účast,“ hodnotí Mokrý pozitivně nově zařazené disciplíny.

Běh Masaryk run stál také u nápadu na uspořádání této akce. Udělat akci, která v Blansku ještě není, která bude pro děti i dospělé a bude nasměrovaná trochu jinam než další sportovní akce, které v Blansku již jsou zavedené, jako je např. cyklistický závod Golem nebo Půlmaraton Moravským krasem.

Kvůli závodu byla uzavřena podstatná část hlavního silničního tahu městem od odbočky na sportovní ostrov v Blansku až po odbočku na Ráječko. Vyřídit tak velkou uzavírku a ohlídat pak všechny vjezdy dalo pořadatelům zabrat, ale dle slov hlavního organizátora Tomáše Mokrého je pořádání takhle velkých podniků pro organizační tým velká výzva, kterou se tentokrát povedlo zdolat.

Blanenská desítka – závody

Blanenská desítka – závody

Blanenská desítka – závody

Blanenská desítka – závody

Blanenská desítka – závody

Blanenská desítka – závody

Blanenská desítka – závody

Blanenská desítka – závody

Deset kilometrů je atraktivní délka nejen pro profesionální sportovce, ale začíná být také už zajímavá pro mnoho amatérských běžců. Ačkoliv byla tedy akce určena především občanům města a amatérům, tak na startech nejatraktivnějších 10km závodů se vedle sebe postavily obě skupiny sportovců – amatéři i profesionálové. Na start se například postavila mistryně republiky v běhu na 10 km na dráze Lucie Sekanová z Českých Budějovic, koloběžky na 10 km zase ovládl mistr světa Michal Kulka. „Díky profesionálním běžcům nebo bruslařům se povědomí o závodu dostane za hranice města,“ je přesvědčený Tomáš Mokrý.

V každém sportu se začínalo vždy dětmi a poté přišli na řadu dospělí. Na každou disciplínu vycházely dvě hodiny času. Od rána startoval doslova jeden závod za druhým. Ti nejmenší na nejkratších neměřených tratích dostávali v cíli hned na krk velkou perníkovou medaili. Delší závody, měřené s pomocí čipů, pak byly vyhodnoceny jak se sluší a patří na stupních vítězů.

V oficiálním kalendáři závodů Blanenská desítka zatím schází. „Vznikla celkem pozdě, takže letos nejsme nikde uvedeni, ale pro příště se určitě nebudeme bránit tomu, aby byl závod například zařazen do nějaké série závodů. Díky tomu se může dál navýšit účast a přilákat další známé profesionální běžce,“ myslí si Tomáš Mokrý.

Nyní organizátory čeká vyhodnocení celého dne a poté rozhodnutí, zda se vrhnou do pořádání i dalšího ročníku. „Přípravy závodu nám zabraly asi čtyři měsíce. Nechtěli bychom tohle všechno zahodit,“ zakončil optimisticky Tomáš Mokrý.

Závodníci na prvních místech nejdelších tratí

Koloběžky 10 km

UmístěníJménoPříjmeníRočníkKlubČas v cíli
1 Michal Kulka 1982 Ultima club Praha 20:17
2 Tomáš Pelc 1989 Ultima club Praha 20:18
3 Pavel Legát 1969 Lipenští Draci 23:08
4 Luděk Nezval 1970 Lipenští draci 23:08
5 Ladislav Mandelík 1992 Vyškov 23:27

In-line brusle 10 km

UmístěníJménoPříjmeníRočníkKlubČas v cíli
1 Filip Zezula 1977 Bruslárna.cz 19:01
2 Štěpán Šváb 1994 Bruslárna.cz 19:01
3 Petr Hanák 1994 Bruslárna.cz 19:03
4 Petr Korvas 1972 IN-LINE VESELÍ 20:28
5 Petr Novotný 1969 Fila Black Ice 21:13

Běh 10 km

UmístěníJménoPříjmeníRočníkKlubČas v cíli
1 Ruslan Pechnikov 1988 JM Demolex Bardejov 30:34
2 Lukáš Kourek 1988 TJ Nové Město n.M. 32:04
3 Luboš Gaisl 1985 AC Syner Turnov 32:32
4 Pavel Hrdina 1988 AK Perná 32:38
5 Vít Kněžínek 1991 Babiččina Běžecká Buňka 35:33

Kompletní výsledky všech závodů najdete na stránkách společnosti www.sportovniservis.cz.