Novodobá sanitka pomáhá v nesnázích i na Blanensku

13. září 2014, ostatní, přečteno: 5862×

Nemáte nárok na sanitku a potřebujete se dopravit k lékaři, do lékárny, na lékařské vyšetření do některé z brněnských nemocnic? Nemůžete sami zajistit doprovod seniorům, nemocným nebo hůře se pohybujícím osobám? Nejen v těchto situacích vám může pomoci placená služba Novodobá sanitka.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Projekt Novodobá sanitka vyhrál v roce 2012 v soutěži Rozjezdy pro začínající podnikatele. V současné době tato placená služba funguje celkem ve 24 pobočkách po celé republice.

V Blansku je k dispozici od konce dubna tohoto roku. Ačkoli zpočátku bylo pro jejího provozovatele, pana Vladimíra Srbu, těžké prorazit, díky spolupráci se starosty měst a obcí, se zdravotnickými zařízeními nebo soukromými lékaři se mu nakonec podařilo se dostat do širšího povědomí potenciálních klientů, kteří se tak začali o tento druh služby více zajímat.

O co vlastně jde? Jde o alternativní službu, která zde dosud chyběla, dva vozy v blanenské pobočce dopraví klienty na místo určení rychleji než opravdové sanitky a mnohem levněji než taxi. Je však nutné zdůraznit, že tento druh dopravy se nevztahuje na osoby, kterým jsou poskytovány zdravotní služby při přepravě mezi poskytovateli zdravotní péče nebo k poskytovateli zdravotní péče a zpět, je-li to nezbytné k zajištění poskytnutí zdravotních služeb. V takovém případě je nutné volat standardní sanitku. Služba Novodobá sanitka v žádném případě nenahrazuje sanitní vozy, veškeré její služby jsou poskytovány v režimu živnostenského zákona.

Pokud však lékař vypíše zákazníkovi doklad o převozu (vyúčtování náhrady cestovních nákladů soukromým vozidlem) je cesta Novodobou Sanitkou částečně hrazena zdravotními pojišťovnami.

Novodobá sanitka

„Mezi hlavní služby, které poskytujeme, patří zejména přeprava pro seniory nebo pro handicapované osoby. Nejde však o pouhý převoz. Klienty bezpečně vyzvedneme, doprovodíme a poskytneme jim potřebný servis, který je zdarma. Někdy stačí jen naslouchat, vcítit se do momentální potřeby člověka, který se třeba několik let nedostal z domu. Empatie, trpělivost a porozumění jsou v naší práci nezbytné,“ vysvětluje Vladimír Srba, který provozuje Novodobou sanitku v Blansku společně se svou manželkou, která dodává:

„Nejde jen o dopravu k lékaři, doprovázíme klienty na návštěvu, na nákup nebo třeba i na pohřeb. Jsme schopni suplovat zaměstnané děti či vnuky, kteří se nemohou uvolnit ze zaměstnání. V případě zájmu může mít nemocný i doprovod, který se nijak neúčtuje. Běžně zajišťujeme i přepravu zdravotnických pomůcek, součástí naší nabídky je však i řada dalších služeb které poskytujeme bezplatně: vyzvednutí klienta v bytě, doprovod k lékařům až do ordinace, vyřizování s tím souvisejících formalit, odnos zavazadel, vyzvednutí léků apod.,“ uzavírá Michaela Srbová.

V případě zájmu se stačí spojit telefonicky nebo e-mailem s provozovatelem, osobní návštěva není nutná.

Kontakty a bližší informace: www.novodobasanitka.cz, e-mail: blansko@novodobasanitka.cz, tel.: 605 952 909.

Jana Franchi