Půlmaraton Moravským krasem s rekordní účastí

7. září 2014, sport, přečteno: 3164×

Pořadatelé nadšeně hovořili až o 30% navýšení účastníků běhů. Celkem si jich na náměstí Republiky v Blansku přišlo zaběhat více jak 1 600.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Sportovně-kulturní akce Půlmaraton Moravským krasem je určena pro celé rodiny. Nejenže nabízí běhy opravdu pro všechny věkové kategorie, a to dětské běhy pro děti do 7 let, Lidový běh pro širokou veřejnost bez omezení věku na 800 m, Městský běh na 2,4 km, ale doplňuje sportovní vyžití také kulturním programem, soutěžemi i dětskými atrakcemi. Doprovodný program přiláká veřejnost a po návštěvě závodu možná leckoho nakonec přesvědčí se také zúčastnit. Hlavním hostem na pódiu letos byla kapela Žlutý pes s frontmanem Ondřejem Hejmou a po koncertu následovala nezbytná krátká autogramiáda.

Ondřej Hejma

Celkem bylo zaregistrováno na všechny běhy 1 667 běžců a běžkyň, z toho 1 600 běžců využilo on-line registrace a zbývajících 67 běžců se zaregistrovalo v den akce na místě. Na start Dětských běhů se postavilo 153 dětí, Lidový běh o délce 800 m si zaběhlo 72 běžců, Městského běhu se zúčastnilo 141 běžců a Půlmaratonu Moravským krasem pak 1 124 běžců (loni 915).

lidový běh

lidový běh

dětský běh

Lidového běhu na 800 m, který se neměří, se zúčastnili také místostarosta města Blanska Jiří Crha s náměstkem hejtmana Jihomoravského kraje Stanislavem Juránkem. Mimo nich a dalších asi 70 běžců si tuto krátkou trasu zaběhli svatebčané, kteří si tak připomněli začátek jejich vztahu a vyběhli po dvou letech společně do života. Ale také skupina lidí v oranžových trikách, kteří vyrazili na trasu podpořit hendikepovaného sportovce Kamila Vašíčka. O jeho plánované účasti na mistrovství světa v boccie jsme psali nedávno.

Kamil Vašíček

svatebčané

start půlmaratonu

Místostarosta města Blanska Jiří Crha má záštitu nad Půlmaratonem Moravským krasem a k akci řekl: „Jsem rád, že se půlmaraton během posledních let rozrostl do takové velikosti. Není to jen závod, ale sportovně-kulturní den, který věhlasem přesahuje hranice našeho regionu. V posledních ročnících jsem se aktivně účastnil běhů na 2,4 km, ale letos jsem přešel na 800m trať, a to z důvodu, abych mohl být u dětských běhů a předávat dětem ceny. Ty měly letos díky projektu Děti sportují s námi vysokou účast. Zapojily se děti i rodiče a atmosféra zde byla fantastická.“

muži

žena

Loňský ročník vyhrál Jan Kohut. Letos se mu ale prvenství obhájit nepodařilo. Kvůli vyčerpání v předchozích závodech nakonec skončil hluboko v poli běžců. První místa půlmaratonu byla plně v režii běžců a běžkyň z Afriky. V mužích vyhrál Charles Cheruiyot Toroitich z Benedek Teamu v čase 1:10:31, mezi ženami pak Consalater Chemtai Yadaa ze stejného týmu s časem 1:18:53.

Výsledky půlmaratonu 21,1 km

muži

1. Charles Cheruiyot Toroitich (Benedek-Team) 1:10:31
2. Denní Mwanzia Musau (Benedek-Team) 1:10:32
3. Lukáš Olejníček (BLANENSKÁ DESÍTKA) 1:10:53

ženy

1. Consalater Chemtai Yadaa (Benedek-Team) 1:18:53
2. Tünde Szabó (Benedek-Team) 1:20:50
3. Petra Kamínková (adidas running team) 1:22:32

Podrobné výsledky běhů

stupně vítězů

Registrace na Půlmaraton Moravským krasem 2015 odstartovala prakticky ihned po skončení letošního ročníku. Pořadatelsky je běh velice dobře zvládnutý. Tým vedený hlavním organizátorem Petrem Bartoškem ale míří ještě výš. „Usilujeme o získání certifikátu IAAF (Mezinárodní atletické federace). Kdybychom neměli kvůli objížďce letos změnu trati, už bychom ho měli. Díky certifikátu se závod dostane do mezinárodní termínovky a pro zahraniční účastníky to znamená určitou značku kvality, která obnáší starostlivost o běh i o ně samotné a že závod neskončí nějakým fiaskem. Pro nás to znamená spoustu nových povinností, které jsme připraveni splnit, např. vše uvádět v angličtině,“ nastínil Bartošek nové možnosti pro příští ročník.

Pokud letos byla účast rekordní, tak hned příští rok může přinést další navýšení počtu účastníků, protože organizátoři v roce 2015 přidávají k dětským běhům a půlmaratonu další trať, a to o délce 10 km. Ta může přilákat další početnou skupinu profesionálních i rekreačních běžců.

red