Zahradní slavnost v Centru VELAN

14. září 2014, ostatní, přečteno: 2501×

Občanské neziskové sdružení Hnutí Humanitární Pomoci (HHP), které provozuje blanenský Domov OLGA (denní stacionář pro dospělé spoluobčany s mentálním postižením) a v Klepačově Centrum VELAN (chráněné byty pro část zmíněných klientů Domova OLGA) uspořádalo ve čtvrtek 11. září velkou zahradní slavnost.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Ta se uskutečnila u příležitosti zahájení integračních aktivit HHP pod patronací Ing. Zuzany Brzobohaté, exposlankyně Evropského parlamentu. Záštitu nad akcí převzal blanenský starosta Mgr. Ivo Polák.

Zvonek

„Akce je takovým poděkováním občanům Klepačova, kteří nás přijali za své a my jsme za to velmi rádi. Spolupracujeme například s knihovnou, kde si klienti půjčují knihy. Asi nejvíc s námi spolupracují hasiči, kteří pro nás dělají různá cvičení, naši chlapci a děvčata pro ně na ples vyrábějí ozdoby,“ uvedla předsedkyně sdružení HHP Jana Kratochvílová.

V programu pod velkým stanem vystoupil soubor Zvonek Domova OLGA, který ztvárnil pohybově a dramaticky různé písničky. Příprava na takové dvacetiminutové vystoupení ale zabere spoustu času. To potvrdila i Jana Kratochvílová: „To si ani nedovedete představit, jak dlouho to trvá. Je to dlouhodobá, nebála bych se říct několikaměsíční a někdy i několikaletá práce. Je v tom neustálé opakování, musíme najít chvilky, kdy mají chuť nacvičovat. Pak se to celé dá nějak dohromady.“

Zvonek

„Chtěli jsme, aby se zapojili také občané Klepačova,“ dodává vzápětí. Ti organizátorům vyšli vstříc a na slavnosti tak vystoupily také klepačovské děti s pásmem „Pod dubem“, Team Aerobic Klepačov a oblíbené písničky zahrála Klepačovská sedmička.

Zpestřením dne byl cvičný zásah klepačovských dobrovolných hasičů v „hořícím“ Centru VELAN. Ze zakouřených místností vyváděli postupně klienty domova. „Takové cvičení je pro nás velmi důležité. Stát se může cokoliv a když klienti podobnou situaci zažijí, bude opravdový zásah pro ně i pro hasiče jednodušší,“ věří Jana Kratochvílová.

zásah hasičů

Příjemné odpoledne pak završila hudební skupina Pavla Kršky.

Chráněné bydlení Velan je logickým pokračováním Domova Olga pro klienty, kteří dovršili určitý věk a potřebovali se osamostatnit. Vzniklo v budově bývalé mateřské školky na Klepačově. První budovu se podařilo zrekonstruovat pouze z darů od nadací, občanů a firem. Na přístavbu, která vznikla o pět let později, přispělo ministerstvo práce a sociálních věcí 20 % částky. Zbytek opět pocházel z darů občanů a firem. Dnes zde žije osm klientů, přičemž každý má svůj vlastní pokoj. Jídelna a obývací pokoj jsou společné.

Stanislav Mrázek