Přijďte k referendu, vyzývá starosta

6. října 2014, zprávy z MěÚ, přečteno: 2319×

Byť nejsem žádným zastáncem vyhlašování referend kolem každého problému, tak v tomto případě si myslím, že jde o natolik ústřední problém, že by o tom měli rozhodnout občané. Měli by k urnám přijít a vyjádřit se.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Referendum k hotelu Dukla většinou hlasů vyhlásili zastupitelé. Jedná se o celkem důležité území, protože se nachází v centru města. Rozhoduje se o tom, jakou podobu by centrum mělo mít a co se stane s hotelem Dukla. Zda ho zbourat, nebo nechat stát a nějakým způsobem opravit.

Objevují se úvahy o tom, že město hotel draze koupilo a teď do něj dá další prostředky a za 40 milionů vznikne prázdná plocha.  A hlavně, že s tím město dříve nic nedělalo. Chci zopakovat, že město situaci nijak řešit nemohlo, protože nebylo vlastníkem objektu. A to až do koupi, která se uskutečnila před třemi roky, kdy se město stalo vlastníkem. Na vypsané výzvy se nepřihlásil žádný developer, žádný zájemce, který by z hotelu něco udělal. Bylo potřeba začít podnikat kroky vedoucí k tomu, aby se rozhodlo jak dál.

To, co nastane po referendu, už se zmiňovalo několikrát. Pokud bude hotel zbourán, nabízí se vybudování oddychové zóny. Podle mě ale, i kdyby v místě hotelu nebylo vystavěno nic, tak se musí něco udělat s celým náměstím Republiky. Musí se řešit úplně celé. Když tam přijdu, téměř nikdo tam není. Když je velké teplo, není tam stín, kam by se dalo schovat. Stromy, které tam jsou, jsou sestříhány na minimální velikost koruny. Náměstí je jedno velké rozpálené místo, které nikoho nezdrží.

Určitě je třeba řešit ho komplexně. A jestli tam nakonec bude zasazena nějaká stavba, přijde nějaký investor nebo město využije dotací z Evropských fondů, tak to už je přidaná hodnota. Jde o to, aby vše zapadlo do tohoto prostředí a bylo šetrné k okolí. Hotel Dukla takový určitě není.

K řešení území je potřeba přibrat i podzámčí, tedy bývalou hasičku a vstup k zámku. Zde je např. tržnice, která je soukromým pozemkem a určitě bude vzhled narušovat, ale s tím město nemůže nic dělat. Budeme se snažit, aby podzámčí bylo koncepčně propojeno s centrem.

Již jsem řekl, že je potřeba vypsat architektonickou soutěž a ukázat návrhy veřejnosti a projednat to s ní. Ať si lidé řeknou, co se jim líbí. Sice nejsem optimistou v tom, že přijde hodně občanů, protože vždy na besedy ohledně revitalizací sídlišť přišlo úplné minimum lidí, kterých se to přímo týkalo. Ale rozhodně to nechci podceňovat.

Mgr. Ivo Polák
starosta města Blanska