Proč musí být v jídelníčku označeny alergeny
2. prosince 2014, zprávy z MěÚ, přečteno: 4360×
Stále se zvyšuje počet lidí s alergickými projevy po konzumaci potravin. Některé látky obsažené v potravinách mohou mít pro zdraví člověka zcela fatální následky. O přítomnosti alergenů by měli být informování vedle odborníků a kontrolních orgánů především jejich spotřebitelé.
Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.
Evropská komise hledala kompromis v označování balených a nebalených potravin. Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům byl vydán přesný seznam látek a produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost.
S účinností od 13. prosince 2014 platí toto nařízení také v ČR a ukládá stravovacím provozům povinnost označovat alergeny obsažené v nabízených pokrmech. Povinností stravovacích provozů je zároveň předem informovat strávníky o alergenních složkách v potravě.
S ohledem na toto nařízení Pečovatelská služba města Blanska ve spolupráci s dodavatelem jídel pro seniory Vývařovnou Volf uvádí od prosince 2014 v jídelníčku u jednotlivých jídel toto číselné označení.
Alergeny jsou očíslovány, označeny pod každým pokrmem. Jejich souhrnný seznam je každému strávníkovi dostupný na webových stránkách Odboru sociálních věcí MěÚ Blansko (www.blansko.cz/mestsky-urad/odbor-socialnich-veci/) a dále u pracovníků pečovatelské služby, na nástěnkách Městského klubu důchodců, v domech s pečovatelskou službou nebo přímo ve Vývařovně Volf, K. J. Mašky 2, Blansko.
Každá změna receptury bude znamenat změnu přepisem či doplněním čísla alergenu v jídelníčku (například mimořádné dochucení sojovou omáčkou, zahuštění moukou a pod.). O případných dalších změnách budou strávníci včas předem informováni.
Je třeba podotknout, že strávníci, kteří netrpí alergií na potraviny, se značením nemusí zásadně zabývat.
V závěru uvádíme seznam potravinových alergenů s číslem označení v jídelníčku vývařovny Volf, které podléhají legislativnímu označování:
1. Obiloviny obsahující lepek.
2. Korýši a výrobky z nich.
3. Vejce a výrobky z nich.
4. Ryby a výrobky z nich.
5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich.
6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich.
7. Mléko a výrobky z něj.
8. Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů).
9. Celer a výrobky z něj.
10. Hořčice a výrobky z ní.
11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich.
12. Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2 .
13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj.
14. Měkkýši a výrobky z nich.
Mgr. Iveta Čípková
vedoucí oddělení sociálních služeb
Další články v kategorii „zprávy z MěÚ“
18. dubna 2024
Město zavádí nový systém parkování
15. dubna 2024
Dělnický dům dostane novou vzduchotechniku, elektroinstalaci a dokončí se odvlhčení
10. dubna 2024
Radní schválili výběrová řízení i vypsání dotací na zahraniční styky
8. dubna 2024
Město připravuje projekt na přestavbu budovy ve Sladkovského ulici
4. dubna 2024
Na hřbitově skončila stavba nového kolumbária
2. dubna 2024
V Blansku pokračují opravy chodníků
30. března 2024
Blansko a Scandiano si letos připomínají 60 let partnerství
29. března 2024
Město obnovuje tradici oceňování významných blanenských osobností
28. března 2024
Město ocenilo učitele mateřských i základních škol
25. března 2024
V budově městského úřadu začíná částečná rekonstrukce. Za provozu