Proč musí být v jídelníčku označeny alergeny

2. prosince 2014, zprávy z MěÚ, přečteno: 4360×

Stále se zvyšuje počet lidí s alergickými projevy po konzumaci potravin. Některé látky obsažené v potravinách mohou mít pro zdraví člověka zcela fatální následky. O přítomnosti alergenů by měli být informování vedle odborníků a kontrolních orgánů především jejich spotřebitelé.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Evropská komise hledala kompromis v označování balených a nebalených potravin. Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům byl vydán přesný seznam látek a produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost.

S účinností od 13. prosince 2014 platí toto nařízení také v ČR a ukládá stravovacím provozům povinnost označovat alergeny obsažené v nabízených pokrmech. Povinností stravovacích provozů je zároveň předem informovat strávníky o alergenních složkách v potravě.  

S ohledem na toto nařízení Pečovatelská služba města Blanska ve spolupráci s dodavatelem jídel pro seniory Vývařovnou Volf uvádí od prosince 2014 v jídelníčku u jednotlivých jídel toto číselné označení.

Alergeny jsou očíslovány, označeny pod každým pokrmem. Jejich souhrnný seznam je každému strávníkovi dostupný na webových stránkách Odboru sociálních věcí MěÚ Blansko (www.blansko.cz/mestsky-urad/odbor-socialnich-veci/) a dále u pracovníků pečovatelské služby, na nástěnkách Městského klubu důchodců, v domech s pečovatelskou službou nebo přímo ve Vývařovně Volf, K. J. Mašky 2, Blansko.

Každá změna receptury bude znamenat změnu přepisem či doplněním čísla alergenu v jídelníčku (například mimořádné dochucení sojovou omáčkou, zahuštění moukou a pod.). O případných dalších změnách budou strávníci včas předem informováni.

Je třeba podotknout, že strávníci, kteří netrpí alergií na potraviny, se značením nemusí  zásadně zabývat.

V závěru uvádíme seznam potravinových alergenů s číslem označení v jídelníčku vývařovny Volf, které podléhají legislativnímu označování:

1. Obiloviny obsahující lepek.

2. Korýši a výrobky z nich.

3. Vejce a výrobky z nich.

4. Ryby a výrobky z nich.

5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich.

6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich.

7. Mléko a výrobky z něj.

8. Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů).

9. Celer a výrobky z něj.

10. Hořčice a výrobky z ní.

11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich.

12. Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2 .

13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj.

14. Měkkýši a výrobky z nich.

Mgr. Iveta Čípková
vedoucí oddělení sociálních služeb