Rekordní lavina zájmu o baseball

7. prosince 2014, sport, přečteno: 3042×

V dnešní přetechnizované době, plné elektronických lákadel se řada sportovních klubů potýká s nedostatkem dětí. Opačné starosti musí ale řešit TJ Olympia Blansko, specializovaná na baseball a jeho dívčí odnož softball.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Baseball je už přes dvacet let jedním z nejúspěšnějších sportovních odvětví ve městě Blansku. 51 medailí z Mistrovství Evropy, 56 reprezentantů ČR, celá sbírka medailí a pohárů z republikových soutěží, to je bilance Olympie za 25 let existence. Když k tomu přičteme desetitisíce kilometrů nacestovaných blanenskými hráči po celém světě od Austrálie přes Tchaiwan, Japonsko, napříč celou Evropou až po Mexiko, USA a Kanadu, je jasné, že tento sport je v Blansku pro mladé lidi atraktivní.

Letošní podzimní nábor však spustil přímo rekordní lavinu zájemců o tento sport. „Bylo to neuvěřitelné,“ říká trenér mládeže Mirek Konvalinka. „Každý týden se hlásili další 3–4 nováčci. Vůbec nebylo jednoduché začlenit je do rozjetého tréninkového procesu.“ TJ Olympia ve spolupráci se ZŠ Salmovou zahájila před třemi lety program nazvaný Happy Ball. Ten je zaměřený především na předškolní děti a prvňáčky. „Úspěch tohoto programu nás trošku zaskočil,“ konstatuje s úsměvem šéftrenér Olympie Jaroslav Krejčíř.

maldí baseballisté

„Ve dvou baseballových přípravkách máme padesát malých dětí. Když k tomu připočtu malé slečny v softbalové přípravce, číslo šplhá vysoko přes šedesát. Navíc se vedení ZŠ Salmova podařil husarský kousek, když dokázalo sehnat evropské peníze na školní sportovní kroužek Gepardi. V něm dvacet malých prvňáčků zvládá základní všestrannou sportovní přípravu a také se učí hrát baseball. To už je opravdu pořádná porce práce pro vedení klubu takový nápor zájemců zvládnout,“ dokončuje Krejčíř.

V TJ Olympia nyní pracuje 16 trenérů, kteří se věnují pouze mládeži. V sezoně je na plnou kapacitu využitý baseballový areál Strawberry Field. Přes zimu baseballisté a softballistky využívají čtyřikrát týdně tělocvičnu ZŠ Salmovy, třikrát až čtyřikrát týdně sportovní halu na Údolní. K tomu od juniorů počínaje trénují baseballisté také ve dvou blanenských posilovnách. Na zimní pálkařský tunel musí mít dokonce na internetu vyvěšený pořadník.

TJ Olympia