Sport, který má smysl

21. prosince 2014, sport, přečteno: 2369×

Když se řekne vodní záchranná služba, kdekdo si představí opálená těla v červených trenýrkách. Něco na tom pravdy je, dělat tuto práci (či koníček pokud chcete) ale především není to tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Za hodinami dřiny ve vodě se skrývá velká zodpovědnost, která přichází v každé chvíli, když se někdo z jejích členů přiblíží jakékoli vodní hladině.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Aby byli záchranáři na nečekané okamžiky v praxi připravení, několikrát ročně mají možnost poměřit své síly na závodech. Místní skupina VZS ČČK Blansko se jako každoročně účastnila 15.11.2014 soutěže „O pohár města Sokolova“ a jeden pohár stříbrných odlesků si nejlepší mužské družstvo odvezlo.

Ani další dvě mužská družstva nezůstala o moc temp pozadu, ženskému družstvu štěstí příliš nepřálo (skončilo čtvrté). V jednotlivcích se nejlépe umístil Michal Vondráček, který si vyplaval druhé místo.

blanenští vodní záchranáři

Vodní záchranáři nezávodí v tradičních plaveckých disciplínách. Základem je tříčlenné družstvo, které závodí ve štafetách různých disciplín na 100 m (plavání ve ztížených podmínkách, s břemenem, s ploutvemi a dopomoc tonoucímu). K tomu také musí zvládnout simulaci kardiopulmonální resuscitace v závislosti na zadané situaci.

Zanedlouho čeká místní záchranáře klání ,,domácí“, které se uskuteční v druhé polovině února, tj. 28.02.2015, a závodníci zde budou muset všechny tyto plavecké disciplíny zvládnout v 250 metrech (čímž zveme!).

Většina oborů nám nabízí definici způsobem 3S – pokud má něco charakterizovat vodní záchranou službu, její náplň a kolektiv, pak jsou to tyto – sport, srdce a spolupráce.

Tereza Dostálová