Po atletice zamíří do školek gymnastická průprava

21. ledna 2015, sport, přečteno: 2856×

Už loni byl do blanenských školek zaveden pohybový program zaměřený na atletiku. Do něho se zapojily téměř všechny školky v Blansku a vyvrcholil velkou účastí rodičů s dětmi na Půlmaratonu Moravským krasem. Koncem loňského roku proběhly pro učitelky mateřských škol ukázky gymnastického cvičení.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V závěru loňského roku boskovické občanské sdružení Sportuj s námi představilo ve sportovní hale ASK na ulici Mlýnské nové pohybové aktivity pro děti z mateřských škol, tentokrát s důrazem na gymnastické prvky.

Tři základní prvky pro gymnastickou průpravu představil vedoucí projektu Děti sportují s námi Pavel Martínek. Asistentky ukázaly cvičení dětí na gymnastickém pásu Airfloor, který pruží a je vhodný na cvičení prostná. Je také bezpečný. Určený je pro zpevňovací průpravu a poskoky. Cílem cvičení na něm je zpevnit tělo při výskoku a doskoku, což je důležité pro nácvik dalších cvičení – přemetů nebo kotoulů.

cvičení děti

Gymnastický klín se používá při nácviku kotoulů a přemetů. Z vrchu klínu samospádem naberou děti potřebnou energii k přetočení. A posledním novým prvkem je dětská kladina, která je nízko, je ze zpevněného molitanu a dětem přináší možnost bezpečnou formu cvičit rovnováhu. U všech prvků je kladen velký důraz na bezpečnost dětí.

Ukázka gymnastické průpravy má dát odpovědět, zda se podobným směrem vydat. „Vybavení na atletickou přípravu bylo zajištěno sponzorsky a nebylo finančně tak náročné. V případě prvků pro gymnastiku je finanční náročnost vyšší. Možná půjdeme cestou zapůjčování jedné výbavy mezi školkami nebo pořádáním sportovních dnů. Osobně si myslím, že by bylo dobré pokračovat v nastaveném programu a vést děti ke sportu,“ uvedl místostarosta Jiří Crha.

Na představení nového programu byly pozvány všechny mateřské školy, ale zúčastnily se jen tři, kterým stanovený termín vyhovoval.

cvičení děti

Vedoucí projektu Pavel Martínek v současné době kontaktuje učitelky z jednotlivých zařízení a zjišťuje, jak probíhá příprava, jak vše funguje, kde jsou případné potíže nebo rezervy.

„Projekt Sportuj s námi se v MŠ rozběhl a zapojila se do něho většina školek v Blansku. Vyvrcholením byla účast dětí a rodičů na bězích v rámci půlmaratonu Moravským krasem. A to se povedlo. Myslím, že každý vnímá, že dětské běhy byly zaplněny, takže to splnilo svůj účel,“ ocenil práci učitelů místostarosta Jiří Crha a potvrdil zájem města v projektu pokračovat a podpořit i jeho rozšíření o gymnastiku.

red