Bejvávalo aneb Za blanenských dávných časů – 2. kolo

26. března 2015, historie, přečteno: 3015×

V letošním i roce příštím slaví Blansko hned několik výročí, která se vážou k historii našeho města. Abyste se s historickým Blanskem seznámili ještě lépe, připravili jsme pro vás poznávací soutěž.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

V roce 2015 slavíme 110. výročí povýšení Blanska na město (1905) a 200. výročí úmrtí Karoliny Meineke na blanenském zámku (1815), v nadcházejícím roce 2016 to bude k 880. výročí první písemné zmínky o městě v Letopise kanovníka Vyšehradského (1136).

Ve spolupráci s Galerií a antikvariátem Jonáš Blansko jsme pro vás připravili poznávací soutěž. Vaším úkolem je odpovědět na otázky, které se vztahují ke zveřejněnému snímku. Soutěžní snímek uveřejníme vždy jednou za měsíc až do konce roku 2015. 

Ze správných odpovědí vylosujeme výherce, který obdrží věcnou cenu věnovanou městem Blansko nebo Galerií a antikvariátem Jonáš.

V 1. kole soutěže jsme se ptali na budovu zachycenou na fotografii a názvy ulic, na kterých je umístěna. Odpovědí nám přišlo celkem 16 a zdá se, že hned pro první kolo byla otázka poměrně obtížná.

Správná odpověď na první otázku byla, že se jedná o budovu lékárny. Na druhou otázku pak, že stála na rohu ulic Rožmitálovy a Čelakovského. Mnoho soutěžících si dům spletlo se secesním domem, který stával v místě dnešní kruhové křižovatky a byl zbourán v roce 2003.

Správně odpovědělo sedm soutěžících. Někteří z nich nám dokonce dopsali další podrobnosti o budově i názvech ulic. Jako správnou odpověď jsme uznali nejen název Rožmitálova, ale také Dukelská. Důležité ale bylo znát jméno druhé ulice Čelakovského, která dnes již v tomto místě neexistuje.

Někteří z vás sice správně označili dům, ale zapomněli odpovědět na druhou otázku. Pozor tedy při druhé otázce, kde je potřeba rovněž odpovědět na dvě otázky.

Losování určilo výherkyni prvního kola. Stala se jí paní Jarmila Vostrejžová z Blanska. Cena v podobě tašky s publikacemi a dalšími předměty věnovanými Galerií a antikvariátem Jonáš, Blanenskou informační kanceláří Blanka a redakcí Zpravodaje města Blanska je pro ni připravena v informační kanceláři.

Napsali jste nám:

Na fotografii je zobrazen Huškův dům, kde sídlila lékárna a nějaké obchody. Je to roh Rožmitálovy a bývalé Čelakovského ulice. Ještě jako dítě jsem do této lékárny chodila pro léky a v těch obchodech se myslím prodávalo mléko, rohlíky atd. Myslím, že tam byla i cukrárna. Jó to je historie… Těším se na další otázky. (Fajmanová)

Budova na fotografii je dům Plachých. Byly v ní: lékárna Sopouch, pekařství Plachý (dědeček Ing. Hušky), cukrárna Kučera, vetešnictví Dokoupilová. Nacházel se naproti dnešní restauraci Punkva (dříve hotel Ježek) na Rožmitálově ulici. (Štrajtová)

Jelikož nevíme, z kterého roku je tato fotografie, tak uvádíme vývoj názvu ulic. Rožmitálová, neúředně Panská a od roku 1894 Rožmitálova, od 28.10.1937 Třída Eduarda Beneše do 15.03.1938, potom opět Rožmitálova, od roku 1942 Reinharda Heidricha, od roku 1945 Dukelská a po Sametové revoluci opět Rožmitálova. Druhou ulicí je Čelakovského od 06.04.1899 – dříve neúředně Tovární, která byla z důvodu demolice zbourána. (Podrabský)

Soutěžní otázka 2. kola:

Na pohlednicích vidíte blanenskou radnici bez věže a s věží.

radnice bez věže

radnice s věží

1. Kdy byla přistavena k radniční budově věž?
2. V očekávání jaké události se tak stalo?

Odpovědi se svým jménem a poštovní adresou zasílejte buď na e-mail: zpravodaj@blansko.cz, nebo na adresu redakce: Zpravodaj města Blanska, Hybešova 1, 678 01 Blansko nejpozději do 10. dubna 2015

Jméno výherce zveřejníme v dalším kole soutěže.

red