Edukační skupiny pro příbuzné lidí s duševním onemocněním

29. dubna 2015, zprávy z MěÚ, přečteno: 2641×

V rámci projektu Práh – změna přístupu k lidem se závažným duševním onemocněním v Jihomoravském kraji byly realizovány edukační skupiny pro příbuzné lidí s duševním onemocněním (schizofrenie, afektivní poruchy), edukační skupiny přímo lidi s duševním onemocněním a také školení pro sociální pracovníky úřadů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Cílem projektu je vzdělávat a podporovat různé skupiny osob (poskytovatele sociálních služeb, úředníky, policii, příbuzné a samotné lidi s diagnózou duševní nemoci), aby se zlepšila informovanost o schizofrenii a afektivních poruchách a o způsobech jejich zvládání. Součástí projektu jsou také kurzy pro lidi s duševním onemocněním, které přispějí k jejich zapojení do péče o duševní zdraví.

Schizofrenie a afektivní poruchy jsou často mediálně spojované s ohrožujícím chováním, jedná se o stigmatizující onemocnění, tudíž se mnoho lidí bojí dát najevo, že je nemocný nebo někdo s touto diagnózou je jejich příbuzný.

Ve dnech 19. a 26.03.2015 se edukační skupiny pro osoby blízké konaly také v Blansku a navštívilo je celkem 10 lidí. Ačkoliv byla účast slabší, než tomu bývá v Brně, atmosféra na skupině byla otevřená a přijímající, protože si tam mohli lidé sdělit, jak je pro ně náročné žít s člověkem s duševním onemocněním. To často nemohou sdílet se svým okolím. Na skupině dostali účastníci od druhých lidí pochopení a podporu, protože sami procházejí tím stejným. Někteří musí o své blízké nemocné ve dne v noci pečovat, hlídat medikaci, připravovat program, chodit na vycházky, dopravovat k psychiatrovi, řešit zhoršení zdravotního stavu, málo kdy se však pečující osoby dočkají podpory pro sebe.

Dne 17.02. se v Blansku uskutečnilo také školení pro sociální pracovníky, na kterém se lektoři zaměřili na specifika komunikace s člověkem s duševním onemocněním a zdůrazňovali terénní práci s lidmi, kteří přestávají docházet k psychiatrovi, neberou léky a jejich zdravotní stav se horší. Bylo znát, že účastníci dané problematice rozumí a řešení náročných situací s lidmi s duševním onemocněním je důležitou součástí jejich práce.

Více informací o projektu Práh – změna přístupu k lidem s duševním onemocněním na http://prah-brno.cz/zmena-pristupu-k-lidem-se-zavaznym-dusevnim-onemocnenim.

Sdružení Práh – pomoc a podpora pro lidi se závažným duševním onemocněním v Brně a okolí, Tuřanská 12, Brno 602 00.