Ministerstvo kultury ČR podporuje Galerii města Blanska

23. dubna 2015, kultura, přečteno: 2041×

Galerie města Blanska získala Grant z Ministerstva kultury ČR na podporu celoroční činnosti galerie v roce 2015 ve výši 300.000 korun. O tuto dotaci žádáme od roku 2008 a zatím vždy se nám podařilo sestavit kvalitní výstavní program, který splnil všechny požadavky ze strany Ministerstva kultury.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Podaná žádost musí splňovat množství formálních i obsahových požadavků, které jsou kontrolovány ve dvou kolech. V prvním jde o kontrolu formálních nedostatků a ve druhém kole se nad podanými žádostmi schází odborná vícečlenná komise, která žádosti boduje. Součet bodů je klíčem k získání dotace. Více o pořadí si můžete najít na stránkách MK ČR pro oblast profesionálního umění.

Z dotace jsou hrazeny náklady spojené s přepravou děl, pojištěním děl, propagací výstav, materiálem na výstavy a workshopy, instalací děl, úpravou stěn, fotodokumentací výstav, počítá se zde i s honoráři pro umělce a další vystupující: hudebníky na vernisážích, nebo teoretiky a lektory doprovodných programů.

Každý rok galerie zakoupí nějakou techniku pro audiovizuální výstavy. V letošním roce bychom chtěli z této dotace hradit i obnovu a rozšíření vizuálního stylu. Novinek se dočká sama budova galerie formou poutačů, což by mělo vést k lepší orientaci návštěvníků galerie. Letos jsme poprvé jsme získali dotaci v plné výši, o kterou jsme žádali. Je to takové potvrzení konstantní úrovně a vysoké kvality výstav a doprovodných programů galerie a toho si velmi vážíme.

Mgr. art. Olga Fryčová Hořavová
Galerie města Blanska