Od našich čtenářů: Katastrofická Svitavská?

29. dubna 2015, ostatní, přečteno: 2809×

Oznámení o zahájení stavebních prací na Svitavské ul. v Blansku od 1. dubna mohlo působit jako aprílový žert. Nebyl. Řidiči to poznali záhy a po nich s kratší či delší prodlevou mnozí z obyvatel města. Od každého z nás nová situace žádá nějaké to nové jednání. A důležité na tom je, že jednat nově se dá. Jen nevidět pouze sebe jako toho, kdo je „postižený“.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

ulice Svitavská

Ano, projet v současnosti městem je obtížné. Ve špičce dvakrát obtížné (a to nesmíte na nic zapomenout a vracet se). Nevyjíždím však ani jako hasič ani jako záchranář. Pro ty zpomalení průjezdu se všemi omezeními oříšek být může. Zda-li je, to nechť nám sdělí sami. Stihl jsem přihlížet jejich dubnovým výjezdům a jeví se mi, že si poradili. Zvládají-li oni, a musí, nemusím si naříkat já, pro kterého to není otázka života.

Čas od času je chodcem každý z nás. Pro něho, zaběhnutého v navyklých úkonech cestou, se doprava také ztížila. Není až tak jednoduché sledovat displej mobilu a přitom se vyhnout bez újmy vozidlům. Mezi chodce patří jak ti nedávno narození, tak ti, kterým chůze činí řadů obtíží. Nová dopravní situace je pro ně náročnější snad ne co do sil fyzických, ale především psychických. Zvládají-li oni, a musí, nemusím si naříkat já, pro kterého to tak náročné není.

Řidič nebo chodec, nezáleží na tom. Svitavská se mi nemusí právě hodit do krámu. Je však lepší kolikrát vážnějším událostem předcházet. Snad tomu tak je i v případě nejfrekventovanější cesty ve městě. Už dnes můžeme vyhlížet podzimní termín dokončení a doufat, že se vše zvládne a že za rok dva si ani nevzpomeneme, že tu taková komplikace byla. A třeba budeme náležet i k těm, kteří pak budou žasnout: Katastrofická Svitavská? Kdy to bylo?

J. Kuben