V kině se představili mladí filmaři

16. dubna 2015, kultura, přečteno: 2820×

Večer mladých nadějí, tak by se dala nazvat akce promítání studentského filmu Tadeáše Daňka nazvaného Napiš to. Filmu o médiích, praktikách v nich, o tom, co a proč v nich denně čteme.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Než ale došlo na zmíněný snímek Napiš to, zhlédli diváci hned několik dalších snímků mladých filmařských nadějí. Byly to snímky Honzy Koláře Kašlu na to a Kocovina. Martin Babáš a Jakub Nedoma ukázali film TAM. Vašek Kolář představil jízdu westernovým městečkem nazvanou All we together 2.  A Radek Popelka a Milan Daněk dokumentární film Run Free.

Jak vznikl nápad na film Napiš to?

Když mně bylo 16, chtěl jsem mít novinářský průkaz. Ten totiž umožní chodit zadarmo na akce. Začal jsem psát do novin. Bavilo mě vyprávět příběhy. Když jsem se později dostal na filmovou školu, tak jeden z příběhů, který jsem chtěl zpracovat, byl o novinařině, kde jsem začínal.

Film ukazuje temnou stránku novinařiny...

Mně hodně vadí, že co je psáno, to je dáno. Co si lidé přečtou, to berou jako svůj názor. Chtěl jsem ukázat, že to tak nemusí být a že ti, co články píší, jsou také lidé. Příběh je schválně hodně přitažený za vlasy.

Co všechno stojí za výrobou takového snímku?

Film má 32 minut. Výroba trvala poměrně dlouho, protože jsme dělali všechno doslova na koleně. Natočili jsme první etapu se skvělými herci a technikou, které se mně podařilo sehnat. Ale po prvním sestřihu přišlo zklamání. Začali jsme snímek postupně nastavovat a dotáčet chybějící záběry, na které mě upozornili ve škole. Proto to trvalo tak dlouho. Nebyl jsem tak dobrý.

Tadeáš Daněk v roli moderátora
Tadeáš Daněk na chvíli v roli moderátora večera. Foto: S. Mrázek

Jak jste sehnali na spolupráci profesionálního herce Jirku Lábuse?

Díky profesorovi produkce Viktoru Mayerovi. Napsal jsem scénář a přišel za ním, že točím tento film a chtěl bych do něho někoho slavného. On se jen zeptal koho chci. A já jsem chtěl Jiřího Lábuse a ono to vyšlo.

Proč právě Jirku Lábuse?

Já chtěl do této role známějšího záporáka. Když jsem scénář psal, tak jsem už v roli pražského šéfredaktora viděl Rumburaka, herce Jiřího Lábuse.

Bylo v Blansku náročné nalézt správné prostředí pro natáčení?

Já miluji Blansko. Mám to zde rád a najdete zde všechno. Kravín, město, most, cokoliv. Je to zde moc pěkný.

Téměř jsi zaplnil kinosál. Jsi spokojený s ohlasem?

To je super. Děkuji lidem, že přišli, ti mají větší zásluhu než my, že jsme to natočili.

Jak tě napadlo spojit svůj film se snímky dalších autorů?

Spojení s dalšími krátkými snímky se nabízelo, bylo to logické. S jejich tvůrci jsme kamarádi a je skvělé, že se můžeme prezentovat tady doma v Blansku. Všechny snímky byly kvalitní a já jim moc děkuji, že do toho šli.


Příznivce amatérského filmu jistě potěší zpráva, že se v Blansku ve dnech 25.–26. června 2015 uskuteční finále soutěže školních filmů Zlaté slunce 2015. Přehlídka je přístupná veřejnosti a ke zhlédnutí nabídne filmy od dětských autorů, které byly vybrány jako nejlepší v regionálních kolech. Pro školáky bude připraveno několik workshopů a setkání s profesionály ve filmových oborech.

Stanislav Mrázek