Blanenský zámek provoní na měsíc a půl káva

24. května 2015, kultura, přečteno: 2768×

Ve čtvrtek 7. května se v prostorách Muzea Blansko uskutečnila vernisáž výstavy Cesta kávy a kakaa. K vidění jsou zde například historické mlýnky nebo pražičky. Některé si můžete dokonce i sami vyzkoušet a dozvíte se také zajímavosti z pěstování a zpracování kávy a kakaa zábavnou formou kvízu. Výstava je přístupná do 21. června v malé výstavní síni blanenského zámku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vůně čerstvě pomleté kávy lákala posluchače úvodní besedy k ochutnávce, ale i následné prohlídce výstavy. Návštěvníci výstavy se zájmem prohlíželi velkoformátové fotografie, zkoumali historické exponáty, zkoušeli si pomlít kávu na historickém mlýnku nebo sledovali krátká videa z pěstitelských družstev.

Autor fotografií Stanislav Komínek, který navštívil pěstitelská družstva v Peru, Mexiku a Guatemale, upozornil, jak naše vlastní spotřeba oblíbených produktů ovlivňuje životy jejich pěstitelů v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. „Káva a kakao považuji za luxusní zboží a dováží se k nám zdaleka, překvapuje mě, že se u nás prodává za tak nízkou cenu. Je to dáno tím, že rodiny pěstitelů jsou na výkupních cenách ožebračováni,“ dodal Komínek.

Cesta kávy
Ilustrační foto. Foto: archiv Muzea Blansko

„Výstava se snaží ukázat na propojenost světa a zároveň zábavnou formou ukázat návštěvníkům zajímavosti z našeho každodenního života. Káva i kakao jsou součástí našich běžných dnů a jejich odpovědná spotřeba může vést k lepším životním podmínkám pěstitelů i ochraně životního prostředí,“ upřesnila ředitelka muzea Pavlína Komínková, která se podílela na vymýšlení konceptu výstavy.

Cesta kávy
Ilustrační foto. Foto: archiv Muzea Blansko

Velkoformátové fotografie a informační panely jsou na výstavě doplněny historickými exponáty se sbírek Muzea Blansko a předměty, které se muzeu podařilo zapůjčit z Technického muzea v Brně. „Technické muzeum plánovalo na letošní rok velkou výstavu k tématu kávy, kterou ovšem z finančních důvodů museli v závěru příprav zrušit. Jsme rádi, že se výstava podařila v rekordním čase úspěšně připravit u nás,” doplnila Komínková.

Výstavu organizuje Muzeum Blansko ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně a neziskovou organizací NaZemi.

red