Kronika Těchova se dočkala zkráceného vydání ve dvou publikacích. Připravuje se třetí díl

18. května 2015, okolní obce, přečteno: 2316×

Josef Vylášek z Těchova našel ztracené obecní kroniky, vybral texty, doplnil je fotografiemi a to vše vydal ve dvou publikacích. Nyní připravuje třetí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

S kamerou v ruce ho můžete potkat na téměř každé akci, která se na Těchově koná. Stále zaznamenává veškeré dění. Sám sebe s úsměvem nazývá „nejmenovaným kronikářem“.

„Kronika obce Těchova se ztratila. Já jsem ji našel a na čestné slovo jsem si ji půjčil. Ze tří opravdu tlustých knih jsem udělal stručný výpis. Myslel jsem, že za dva až tři měsíce to budu mít hotové, ale první dvě knihy vznikaly asi rok a půl, protože jsem to podrobně studoval,“ vypráví jak začínal.

Fotky z ochotnického divadla nebo fotbalu se mu dle jeho slov podařilo získat náhodou. Historické fotografie obce i z akcí na Těchově mu poskytli přátelé a známí ze svých rodinných archivů. Nicméně poslední strany druhé knihy zaplnily i staré fotografie Blanska. „Cítíme se součástí Blanska, proto jsem tam dal i historické fotografie města Blanska. Lidé chodili do fabrik, do škol. Pamatují si ho,“ vysvětluje, proč je do knihy také zařadil.

Josef Vylášek

Na textech nepracoval sám. Doplnit postřehy mu pomáhaly pamětnice paní Jalová, paní Němcová a další občané Těchova. Všichni jsou vyjmenovaní na konci knihy. Knihy 635 let obce Těchov, kronika – I. a II. díl vyšly v opravdu malém nákladu asi 30 kusů, jen pro zájemce z Těchova. První díl mapuje dění v obci do roku 1955, druhý pak od roku 1955 až do revoluce. Obě publikace vyšly letos. Třetí díl má pokrýt poslední období od roku 1989 do současnosti.

Materiál pro poslední díl má vlastní, další fotografie a texty získá od Pavla Bezděka, starosty sboru dobrovolných hasičů, kterému pomáhal sestavit knihu ke 100 letům dobrovolných hasičů na Těchově. Se sběrem informací pomáhá i Josef Kupčík. „Nová kronika neexistuje, nedělá ji nikdo, protože to už není povinnost,“ říká, proč shání materiály, kde se dá.

Dobrovolné vedení kroniky s sebou přineslo i zájem ze strany muzea. Kromě přípravy třetího dílu tak má v plánu napsat i článek pro letošní sborník vydávaný Muzeem Blansko.

Stanislav Mrázek