Letní sezona přinese novinky v cestovním ruchu

23. června 2015, zprávy z MěÚ, přečteno: 2295×

Úsek cestovního ruchu při odboru kancelář tajemníka připravil pro návštěvníky města hned několik zajímavých novinek a speciálních sezonních služeb. Jejich přehled najdete v následujícím článku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Nový projekt 7 dní v pohádce

MAS Moravský kras, z. s., která je nositelem projektu „Pohádkového království šneka Krasíka“, připravila pro letošní hlavní turistickou sezonu zajímavou novinku určenou pro rodiče či prarodiče s dětmi, nazvanou „7 dní v pohádce“. Jde o soubor celkem sedmi výletů s aktivním prvkem. Pro Město Blansko, které se na novince aktivně podílí, byla zvolena možnost absolvování pěší trasy městem, po níž návštěvníci putují s předtištěným pracovním listem a řeší nejrůznější úkoly s cílem správně vyluštit tajenku a odhalit místo, kde se skrývá ukrytý „poklad“. (Jde o hru zvanou Questing, která vznikla ve Velké Británii a v USA). Konkrétně v Blansku se vydají „Za dávnými hrdiny z umělecké litiny“. Budou tedy luštit tajenku, která je seznámí s tajemstvím umělecké litiny, která je skutečným symbolem a raritou města. List navíc obsahuje další tipy jak v Blansku strávit příjemný den.

Podrobnosti jsou na www.krasik.cz. Pracovní list si mohou návštěvníci města zdarma vyzvednout v Infocentru Blanka na Rožmitálově ulici. Tamtéž lze zakoupit i celou sadu sedmi výletů (tj. pracovních listů a doplňujících informací k nim).

Linka Krasobus

Autobusová linka Krasobus, kterou provozuje ČAD Blansko, je součástí sítě IDS JMK a platí na ní tarify IDS. U řidiče je možné zakoupit také běžnou jednosměrnou jízdenku v ceně 10 Kč. Pamětní zpáteční jízdenka v ceně 30 Kč obsahuje slevové kupony na služby v Blansku a Moravském krasu. Platnost slevových kuponů je neomezená. Kuponů je nyní už celkem 8 – nově např. přibyly slevy na Bowling Blansko, půjčovnu sportovních potřeb hotelu Olberg v Olomučanech a na nákup ve vinotéce U Brázdů. Sleva, kterou díky jízdence cestující získá, tak mnohonásobně převyšuje její hodnotu.

Více informací o lince i možnostech slev získají zájemci na stránkách www.krasobus.cz.

Věž kostela sv. Martina

Opět bude zaveden letní provoz prohlídek věže s průvodcem. Prohlídka věže dále zahrnuje stručný pohled do historie kostela, výklad o věži a především o její chloubě – zvonu Poledníku, který sice není datován, ale podle tvaru a typu písma ho lze zařadit na počátek 13. století, a je tak pravděpodobně jedním z nejstarších na Moravě. Průvodcovskou službu zajišťují studenti Střední školy gastronomické, s. r. o. Blansko.

Prohlídky věže v hlavní sezoně (červenec–srpen)

Úterý-sobota od 09:00 do12:00 hodin a od 13:00 do 16:00 hodin, neděle od 13:00 do16:00 hodin.

Muzika pro Karolínku

Čeká nás bohatší program u příležitosti 110. výročí povýšení Blanska na město, 200. výročí úmrtí Karoliny Meineke a 20. výročí existence festivalu. Každou středu od 1. července do 2. září se nádvoří blanenského zámku, doplněné o nově opravené litinové sochy, rozezní folkovými koncerty. Návštěvníci se tak mohou těšit na koncerty kapel Nezmaři, Klíč kvartet, Mošny a řadu dalších.

Více na www.karolinka.ulitablansko.cz.

Kinematograf bratří Čadíků

Oblíbené letní kino zavítá do Blanska ve dnech 11.–14. července. Další informace o veškerém letním kulturním dění v Blansku budou zveřejněny včas na připravovaném speciálním plakátu.

 

   vložil: Kristýna Kadlecová, zaměstnanec / odbor školství, kultury a sportu