Pivoňka a Kokolia zvou na svou první společnou výstavu

13. června 2015, kultura, přečteno: 2503×

6. června proběhla v Galerii města Blanska vernisáž výstavy Myšlenky spatřené vystavujících autorů Karla Pivoňky a Vladimira Kokolii. Kurátorkou výstavy, která se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, je Jana Písaříková. K vidění je do 10. července.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Výchozí situací této výstavy je umění jako místo, ve kterém je možné uvidět věci takové, jaké jsou ještě před tím, než se stanou předmětem vědomého posuzování a nekonečného řetězce interpretací.

Karel Pivoňka zde představuje série svých experimentů s „malbou, která se maluje sama“, dále pak vlastní grafické techniky, tzv. „voskotisky“ a voskové objekty. Jeho tvorba nese náznaky domácí invenčnosti.

Vladimír Kokolia v galerii vystavuje maloformátové a jednu velkoformátovou kresbu. Podobně jako jeho malby navozuje po chvíli pozorného sledování dojem prostorovosti. Specifickou součástí výstavy jsou také kresebné studie cizích obrazů, které autor sám průběžně zaznamenává.

Myšlenky spatřené jsou výstavou, která dle slov kurátorky výstavy Jany Písaříkové odmítá „výstavní estetiku“: „Nemohli jsme se jí bohužel zcela vyhnout, ale v procesu příprav jsme dospěli do stavu, kdy jsme s velkou mírou pečlivosti instalovali nedbalost a nenucenost.“

Myšlenky spatřené v galerii města Blanska

Společná výstava Kokolia, Pivoňka

Společná výstava Kokolia, Pivoňka

Myšlenky spatřené v galerii města Blanska
Fota z vernisáže výstavy: J. Franchi

red