Ultramaratonci opět v Blansku

23. června 2015, sport, přečteno: 2487×

Starosta města Mgr. Ivo Polák v úterý 30. června 2015 ve 14:00 a v 15:00 h před halou ASK na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka již podruhé odstartuje Blanenskou etapu závodu Moravský UltraMaraton. Tato je zařazena do Okresní běžecké ligy a při své délce 43 kilometrů míří do cíle v Lomnici u Tišnova.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

V okresní termínovce běžeckých závodů je tato akce jedinečnou nejen pro svou délku tratě. Jedná se o Mistrovství ČR v terénním etapovém ultramaratonu a současně je zařazena poháru ČAU Ultracup 2015. Přesto je pro některé zúčastněné důležitější (víc než body), že se běží ve světové sérii Poco Loco Run vzpomínkových běhů na legendárního ultramaratoce a ochránce indiánů Micaha True – Caballa Blanca známého z knih Zrozeni k běhu a Ti, kteří utíkají pěšky.

Podstatné je, že celý běžecký etapový závod zahrnuje sedm maratonů v sedmi po sobě následujících dnech. Tímto je nejdelším a nejtěžším běžeckým etapovým závodem pořádaným na území České republiky. Všechny etapy mají délku nejméně maratonu a trať vede členitým terénem (profil každé z etap zahrnuje v průměru 900 metrů stoupání).

Ultramaraton 2014
Foto: Studio Audiovisual

Vedle absolvování celého závodu je možné běžet tzv. MiniMUM zahrnující tři maratony nebo pouze i jednotlivou etapu. Právě ta třetí Blanenská etapa je zařazena do bodování Okresní běžecké ligy. Pomalejší běžci startují ve 14:00 hodin, rychlejší v 15:00 hodin, prezence proběhne v hale ASK Blansko. Účast i na jediné etapě je výbornou příležitostí jak ochutnat atmosféru ultramaratonu.

Na start 3. Blanenské etapy se postaví ultraběžci z České republiky, z Německa, Slovenska, Bosny a Hercegoviny, Holandska, Maďarska a Ghany a trať je zavede do Lomnice u Tišnova. Tam místní základní škola poskytla závodu zázemí po celý týden od neděle 28. června do soboty 4. července. Starty jednotlivých etap proběhnou, vedle zmiňované Lomnice a Blanska, také z Boskovic, Tišnova, Olešnice na Moravě a Bystřice pod Perštejnem. K absolvování celého závodu jsou přihlášeni rekordní počty účastníků. Je přihlášeno 76 běžců a na zkrácenou verzi nazvanou MiniMUM (zahrnuje zahrnuje 1., 4. a 7. etapu) je přihlášeno je 44 běžců.

Vypadá to, že rekordy budou padat i mezi běžci OBL. Uvidíme, zda-li padne ten účastnický. Vloni do cíle Blanenské etapy doběhlo úctyhodných 28 místních běžců a běžkyň. Letos svůj start ohlásil také Jan Kohut, který na podzim plánuje svůj první oficiální start na maratónské trati. Úterní 43 km dlouhou trať přes kopce a údolí zařadil do své tréninkové přípravy. Letitý okresní rekord na oficiální maraton (Jaroslav Stloukal senior., 2:27:28, Praha 1982) tedy zřejmě ještě nepadne, ale lze předpokládat, že zaútočí na loňský čas nejrychlejší blanenského běžce na této kopcovité trati. Ten stanovil Stanislav Široký na 3:33:02. Na startu se objeví také držitelka okresního maratónského rekordu žen Milada Barešová. Pro ni to bude už třetí maraton v řadě, neboť je přihlášena na celý Moravský ultramaraton, ve kterém v minulosti dokázala také již zvítězit.

Ultramaraton 2014
Foto: Studio Audiovisual

Organizátoři, vedle tradiční možnost účasti na jednotlivé etapě, letos přichází s originální novinkou. Poslední sedmá „Cimrmanova etapa“ se běží na dvě kola okolo Lomnice a to tak, že běžci vybíhají postupně a jsou řazeni od průběžně nejpomalejšího až po nejrychlejšího, který startuje v 11:00 hodin. Zmiňovanou novinkou bude půlmaraton, který se poběží na jedno kolo. Odstartuje současně se skupinou nejrychlejších, kteří vyběhnou na poslední maraton závodu. Pořadatelé si troufli odhadnout, že mezi nimi bude i ikona současného ultraběhu Dan Orálek a nazvali tento půlmaraton „Startujeme s Danem Orálkem“. Bude zajímavé sledovat, jak dlouho příchozí účastníci půlmaratonu vydrží držet tempo nasazené Orálkem, který již bude mít v nohách 258 km jako součet z předcházejících šesti etap. Porazí ho někdo alespoň na jedno kolo, když on poběží kola dvě?

Možnost přihlášení k půlmaratonu bude u ZŠ Lomnice v sobotu 04.07.2015 v době do 10:15 hodin.

Zájemci o účast v jednotlivých etapách se mohou přihlásit vždy hodinu před startem v místě startu. Všechny potřebné informace jsou uvedeny na webu: www.mum.ultracau.cz.

Záznam z loňského ročníku Blanenské etapy:

Milan Daněk