V Blansku podpořili Týden pro rodinu procvičováním paměti

18. června 2015, zprávy z MěÚ, přečteno: 1627×

Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Blansku se připojila k Týdnu pro rodinu, který každoročně vyhlašuje Rada Jihomoravského kraje. Letos proběhl již osmý ročník této akce, a to ve dnech 11.-17. května 2015. Jejím cílem je zejména podpořit rodinu jako základ společnosti, protože je stále tím nejlepším, co k soužití máme, a dát tak rodinám příležitost, aby se společně bavily a bylo jim spolu dobře.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Blansku se k této iniciativě připojila akcí pro veřejnost s názvem „Jak si hravě zlepšit paměť“. Workshop proběhl dne 11. května 2015 v prostorách poradny pod vedením trenérky paměti Mgr. Nikoly Frankové a přihlásili se zájemci jak z řad seniorů, tak zájemci v produktivním věku či na mateřské dovolené.

V úvodu setkání si účastníci vyzkoušeli krátký paměťový test, a každý si tak mohl udělat představu, jak na tom s krátkodobou pamětí je. V přátelské atmosféře a veselém duchu jsme se během 90 min. naučili mnemotechnické pomůcky jako např. vytváření asociací, metodu loci a kategorizace. Následně si účastníci vyzkoušeli, jak si zapamatovat tváře a jména lidí, techniku na zapamatování čísel nebo jak na zapamatování nákupního seznamu.

V závěru setkání byl prostor pro diskuzi a také tipy a triky pro dobrou paměť z oblasti životního stylu a výživy. Účastníci workshopu měli zároveň možnost prohlédnout si prostory Poradny.

Lekce trénování paměti nabízí širokou škálu možností jak mozek trénovat. Tréninky jsou zaměřeny nejen na procvičování krátkodobé a dlouhodobé paměti, ale také na podporu koncentrace, představivosti, kreativity, procvičování logického myšlení nebo slovní zásoby. Součástí lekcí je také trénování orientace v osobní realitě a všímavost vůči svému okolí.

Tréninky paměti se opakovaně setkávají s velkým úspěchem, což nás velmi těší a zároveň motivuje, rozšířit do budoucna nabídku skupinových aktivit zde v poradně. V současné době zvažujeme témata, která by mohla veřejnost zaujmout.

Za tímto účelem připravujeme také anketu, která bude v nejbližších dnech umístěna na webových stránkách poradny, a byli bychom velmi rádi, kdyby se občané vyjádřili, o jakou tematiku či aktivitu by měli zájem. Bližší informace naleznete jako vždy na našich stránkách www.blansko.cz/poradna v sekci Ankety.

Příklad cvičení z lekcí tréninku paměti zaměřeného na nácvik pozornosti:

Najděte rozdíly ve spodní řadě písmen. Kolik jich je?

B N J K O D F R T G B X S A Q W P L M C D X Y V

B N I K O B E R T G B Y A S Q W P I M C G X Y V

Najděte rozdíly ve spodní řadě čísel. Kolik jich je?

1 9 7 6 4 3 7 6 2 0 8 5 2 1 0 3 7 6 4 4 7 8 2 3 1 0 9 8 7

1 9 7 9 4 3 7 9 2 0 8 6 2 1 0 8 7 6 4 4 7 8 2 3 0 0 9 7 8