Premiér dnes poctil svou návštěvou Domov Olga

28. července 2015, ostatní, přečteno: 3561×

Premiér vlády Bohuslav Sobotka dnes dopoledne zahájil svou cestu po blanenském okresu návštěvou Domova Olga v Blansku. Z Blanska pak pokračoval do Kunštátu a do Letovic. Svůj program zakončí v boskovické nemocnici v doprovodu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Důvodem tohoto setkání byl podle slov ředitelky Hnutí humanitární pomoci Jany Kratochvílové především jeho zájem osobně se přesvědčit, jakým způsobem v praxi fungují podobná nestátní nezisková zařízení. „Šlo o velmi empatickou, vstřícnou a příjemnou návštěvu. Pan premiér si prošel všechny terapeutické dílny a přátelsky pohovořil s našimi klienty. Přirozeně se zajímal i o stav financí, o to, jakým způsobem funguje dotační systém, zda je dostatečně transparentní a co by se dalo v sociální oblasti zlepšit v rámci celého regionu,“ upřesnila Sobotkův program Kratochvílová.

Domov Olga se totiž potýká stejně jako celá řada podobných zařízení v republice s problémy spojenými s krácením státní dotace na provoz o celých 30 %. Bohuslav Sobotka v tomto směru však uvedl, že částka v oblasti sociálních služeb byla již navýšena a rozeslána na jednotlivé kraje. Nejpozději v říjnu by tak tyto prostředky určené na dofinancování měly dorazit na místo určení.

Bohuslav Sobotka v Domově Olga

Příjemnou zprávu měla pro Domov Olga a jeho klienty i náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí Zuzana Stöcklová, která informovala o záměru ministerstva navýšit příspěvek na péči o klienty, který bude valorizován o celých 10 %, čímž se výrazně zlepší finanční pozice svěřenců tohoto zařízení.

Bohuslav Sobotka v Domově Olga

Dalším tématem návštěvy a námětem k diskusi byl i program vlády v oblasti transformace sociálních služeb, jehož cílem je snaha přesunout mentálně postižené občany z léčebných ústavů do denních stacionářů či jiných podobných nestátních zařízení za účelem snadnější integrace těchto svěřenců do společnosti, a tím i větších možností jejich dalšího rozvoje.

Hnutí humanitární pomoci však v nejbližší době nemá v plánu vybudovat za pomoci státu další chráněná bydlení. „Byla bych sice pro, ale není možné se pouštět do projektu, který by mohl ohrozit ten současný, museli bychom totiž dofinancovat 5 %, a to je příliš. Je však dobré vědět, že stát něco podobného podporuje. Dokladem toho, že podobná zařízení plní svou společenskou roli, je ostatně i naše Centrum Velan na Klepačově, jehož obyvatelé se plně sžili s místní komunitou a aktivně se účastní tamního společenského života,“ uvedla na závěr ředitelka HHP.

Bohuslav Sobotka neodjel z Blanska s prázdnou. Od klientů Domova Olga obdržel různé výrobky z terapeutických dílen a hrníček pro Přátele Domova Olga jako symbol poděkování za podporu.

Jana Franchi