Co se o prázdninách naučí, se jim bude později hodit

1. srpna 2015, sport, přečteno: 2730×

Členové blanenského rychlobruslařského oddílu se během prázdnin rozhodně nenudí. Rychlobruslí nejen na inlajnkách, ale už i na ledu, jezdí na kolech, plavou, skáčou, cvičí nebo běhají. V první dekádě srpna pak někteří z nich vyrazí s trenérkou už i na první zahraniční soustředění do Německa.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Členové nového blanenského oddílu ASK SPEEDSKATING Moravský kras mají o pestré dny v týdnu, ba i několik pestrých tréninkových či závodních dávek během jediného dne, postaráno.

Rychlobruslení v Blansku
Na startovní čáře na ledové ploše. Foto: Archiv ASK SPEEDSKATING Moravský kras

Tak kupříkladu:

  • na ledě (A to i díky tomu, že blanenský zimák už mrazí i hokejistům a domácí veřejnosti ostošest.) První dresy, dokonce i vzácné rychlobruslařské kombinézy na led, poslal do Blanska ze zásob „po Sáblíkové“ reprezentační trenér Petr Novák. To je jistě pro blanenskou rychlobruslařskou mládež velkou motivací.

  • pak na kole (Když je motivace, tak i kopec od Svitavy vzhůru k přehradě se dá vyšlapat jakoby nic. Trenérka, která přijíždí z Brna a dřív reprezentovala v cyklistice i rychlobruslení, říká, že je to pro nás skvělá posilovna.)

  • na blanenské přehradě se dá střídavě plavat, běhat a skákat speciální cviky do okolních strání (do kopce proto, že to je vlastně také posilovna). Anebo si lze „zablbnout“ na opičí dráze, na prolézačkách.

  • a navečer, pokud všeho nemáme dost, si můžeme třeba odskočit i s nováčky na mezinárodní inlajnové závody do Brna (kde jsme ukořistili zkušenějším zásluhou Matěje bronz a Martiny a Martina dvě povzbudivá čtvrtá místa).

Zahálet nebudou ani ti, kteří neodjedou do Německa a zůstanou doma: nejenže budou zlepšovat bruslařskou abecedu na ledu pod střechou haly, ale trénovat další zdravé sporty budou hlavně v přírodě. S abecedou jízdy na kole jim pomůže, jakmile se vrátí ze svého světového šampionátu, mladý český reprezentant v cyklistice paralympionik z Černé Hory Ivo Koblasa. S výukou umění padat slíbili pomoct judisti. Odskočíme si na Vranovskou přehradu, za trenérem aerobikové mistryně světa, takže vlastně i pro užitečné gymnastické rady. A než léto uteče, stihnou naši pokročilejší i další trénink na Vysočině, po boku olympijské vítězky; není nad to, vidět z blízka, vyzkoušet si taky, zažít.

Letní příprava rychlobruslařů
Letní příprava v Rekreační oblasti Palava. Foto: Archiv ASK SPEEDSKATING Moravský kras

Že děcka trénují v ASK SPEEDSKATING Moravský kras špičkově, a to srovnatelně i s těmi v ČR nejpilnějšími vrstevníky, tím si mohou být potencionální partneři nového klubu jisti. Ostatně – šéftrenér Petr Novák má klub neustále i při putování s reprezentací světem „v oku“, nechává se informovat.

A i když jedná na olympijském výboru, s politiky, ministry, primátory i o budoucím moderním prvním rychlobruslařském stadionu v ČR, můžete si být jisti, že myslí i na s chutí začínající mladé sportovce z Blanenska.

ASK SPEEDSKATING Moravský kras