V jeskyních Moravského krasu jsou k vidění nové expozice

11. září 2015, cestovní ruch, přečteno: 2311×

Správa jeskyní České republiky v těchto dnech dokončila a zpřístupnila nové populárně naučné expozice ve čtyřech jeskyních Moravského krasu. Návštěvníkům přibližují dávné obyvatele jeskyní, ale také jejich objevování nebo využívání člověkem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Nové expozice s názvem Jeskyně a lidé rozšiřují prohlídkové trasy v jeskyních Balcarce, Kateřinské, Sloupsko-šošůvských a v jeskyni Výpustek, kde je navíc umístěna rozsáhlá výstava věnovaná celému Moravskému krasu, jeho geologii, objevování, výzkumu či archeologickým a paleontologickým nálezům. Jednotlivé expozice na sebe volně navazují a provázejí návštěvníka od dob nejstaršího osídlení Moravského krasu až po dnešek.

Expozice jsou interaktivní a turistům nabízejí více než jen přehlídku vystavených předmětů.

„Chtěli jsme návštěvníky v expozicích zaměstnat, aby si sami vyhledali, co je zajímá. Expozice jsou doplněny audiovizuálními pořady, dotykovými obrazovkami a v jeskyních se odehrávají i video projekce. V Kateřinské jeskyni je zase unikátní nálezová situace jeskynních medvědů a ve vstupním portálu i neolitický rituální obřad,“ uvedl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Nové expozice v jeskyních MK
Projekce v jedné z nových expozic. Foto: archiv Správy jeskyní MK

V Kůlně, která je součástí Sloupsko-šošůvských jeskyní, turisté uvidí dioramata neandrtálských lovců a zhlédnou film z jejich života. V Balcarce je pak projekce ze života lovců sobů a koní, kteří osídlili vstupní portál jeskyně.

Do expozic se návštěvníci dostanou v rámci prohlídkové trasy. Výstava ve Výpustku je přístupná v patře správní budovy jeskyně.

„Myslím si, že nové expozice jsou v rámci Evropy unikát. V jednotlivých jeskyních po Evropě sice existují různé výstavy, ale to, že by byly instalovány na tak malé ploše hned ve čtyřech jeskyních, tak to jinde neexistuje,“ podotkl Jiří Hebelka.

Vybudování nových expozice přijde na asi devatenáct milionů korun, ze kterých většinu poskytly evropské fondy. Pět zpřístupněných jeskyní Moravského krasu ročně navštíví dohromady asi 330 tisíc návštěvníků. Nejoblíbenější jsou Punkevní jeskyně, kam zavítá více než polovina z nich.

red