V Nemocnici Blansko zprovozní ambulanci paliativní medicíny

22. září 2015, ostatní, přečteno: 2643×

Paliativní medicína zahrnuje mnoho lékařských oborů, které spolupracují na péči o nevyléčitelně nemocné. Má přesah do ošetřovatelské problematiky, oblasti psychologie, sociální práce a zabývá se i spirituálními a etickými otázkami.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

„Pro zavedení ambulance paliativní medicíny jsme se rozhodli proto, že ve společnosti narůstá počet starších lidí a dožívají se nevyléčitelných nemocí častěji (onkologické případy, mrtvice, orgánové selhání). U těchto pacientů, kde už standardní medicína nestačí, nastupuje paliativní péče,“ vysvětluje pohnutky k založení ambulance ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

Ambulance je určena těm pacientům, kteří jsou doma z nemocnice, u nichž bylo diagnostikováno nevyléčitelné onemocnění a nedá se použít další metoda léčby. Pokud to zdravotní stav pacienta umožní, přichází do ordinace, za ostatními bude docházet paní doktorka.

Paliativní péče je komplexní péče o nevyléčitelně nemocné lidi. Jejím cílem není vyléčení ani prodloužení života člověka, ale péče se orientuje na kvalitu života toho člověka i v souvislosti s jeho blízkými. Je tedy zřejmé, že citlivou péči musí provádět patřičně vyškolený lékař se speciálním vzděláním. V Blansku ambulanci vede lékařka z interního oddělení, která si udělala atestaci z paliativní medicíny.

Paliativní medicína se snaží o celkový přístup k pacientům, který zohledňuje tělesnou, psychickou, sociální i spirituální dimenzi člověka. Cílem je zkvalitnění jeho života, zmírnění bolesti a přidružených věcí, které souvisí s nevyléčitelnou nemocí, jako je zvracení, nechutenství nebo deprese. Jde především o zachování pacientovy důstojnosti.

„Ordinace úzce spolupracuje s praktickými lékaři, s domácí péčí, eventuálně s mobilními hospici v Jihomoravském kraji. Pomoc pacientovi je v tomto případě mnohdy také obrovskou pomocí rodině či příbuzným, kteří o něj pečují. Do provozu bude ambulance uvedena hned na začátku roku 2016,“ uzavírá ředitelka.

Stanislav Mrázek