Bejvávalo aneb Za blanenských dávných časů – závěrečné kolo

23. listopadu 2015, historie, přečteno: 2725×

Celý rok jste s námi soutěžili v poznávání míst nebo objektů Blanska z historických pohlednic. Dnes zveřejňujeme poslední otázku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V roce 2015 slavíme 110. výročí povýšení Blanska na město (1905) a 200. výročí úmrtí Karoliny Meineke na blanenském zámku (1815), v nadcházejícím roce 2016 to bude k 880. výročí první písemné zmínky o městě v Letopise kanovníka Vyšehradského (1136).

Ve spolupráci s Galerií a antikvariátem Jonáš Blansko jsme pro vás připravili poznávací soutěž. Vaším úkolem je odpovědět na otázky, které se vztahují ke zveřejněnému snímku. Soutěžní snímek uveřejníme vždy jednou za měsíc až do konce roku 2015. 

Ze správných odpovědí vždy vylosujeme výherce, který obdrží věcnou cenu věnovanou městem Blansko nebo Galerií a antikvariátem Jonáš.

V 8. kole soutěže jsme se ptali, kde původně stála stará kašna, kterou dnes můžete vidět za bytovým domem v Blansku na ulici Komenského. Správná odpověď byla, že stával před radnicí.

Správně odpovědělo sedm soutěžících.

Losování určilo výherce. Stal se jím Jan Severa z Brna. Cena v podobě tašky s publikacemi a dalšími předměty věnovanými Galerií a antikvariátem Jonáš, Blanenskou informační kanceláří Blanka a redakcí Zpravodaje města Blanska je pro něho připravena v informační kanceláři.

Napsali jste nám:

Kašna je nemovitá kulturní památka, byla vyrobena v druhé polovině 19. století v blanenských železárnách. Stávala před radnicí do roku 1898, kdy byla přemístěna do parku na Staré Blansko. Před radnicí ji na místě zasypaného rybníčku nahradila nová kameninová kašna, která zde stála až do roku 1960. Tehdy byla zničena a nahrazena dnešní kašnou s labutěmi. (J. Podrabský)

Soutěžní otázka posledního kola:

soutěžní obrázek 9

Na obrázku je dnes již neexistující známý blanenský bazén.

1. V které části Blanska byl vybudován?
2. Ke které budově patřil?

Odpovědi se svým jménem a poštovní adresou zasílejte buď na e-mail: zpravodaj@blansko.cz, nebo na adresu redakce: Zpravodaj města Blanska, Hybešova 1, 678 01 Blansko nejpozději do 7. prosince 2015.

Jméno výherce zveřejníme ve 20. čísle Zpravodaje města Blanska.