Končí platnost průkazů mimořádných výhod a dočasných průkazů osob se zdravotním postižením

30. listopadu 2015, tiskové zprávy, přečteno: 3787×

Úřad práce sděluje, že platnost průkazů mimořádných výhod vydaných městskými úřady do prosince 2011 a dočasných průkazů osob se zdravotním postižením (průkazů OZP) vydaných Úřadem práce ČR od ledna 2012 do dubna 2015 končí dne 31.12.2015.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

V případě, že držitelé těchto průkazů mají zájem i nadále využívat výhody spojené s příslušným symbolem označení průkazu (TP, ZTP, ZTP/P), jsou povinni požádat kontaktní pracoviště Úřadu práce, na kterém jim byl průkaz vydán, o jeho výměnu nejpozději do 31.12.2015. Po tomto datu nebude možná výměna průkazů, průkaz bude možné získat jen na základě podání nové žádosti o přiznání průkazu OZP ve správním řízení, v jehož rámci proběhne nové posouzení zdravotního stavu posudkovým lékařem OSSZ.

Současně sdělujeme, že s ukončením platnosti průkazů OZP je spojeno i ukončení platnosti parkovacího průkazu (označení osobních automobilů znakem upozorňujícím, že vozidlo přepravuje zdravotně postiženou osobu). O podmínkách výměny parkovacích průkazů jsme vás informovali v jednom z našich předchozích článků.

Do konce roku 2015 mají držitelé dočasných průkazů osoby se zdravotním postižením (OZP) a průkazů mimořádných výhod možnost zajistit si výměnu za nový průkaz OZP. V případě, že tak neučiní, nebudou moci po 1. lednu 2016 využívat žádné benefity a nároky, které jim z vlastnictví průkazu vyplývají, včetně nároku na parkovací průkaz umožňující mj. parkování na vyhrazených místech.

Nový průkaz OZP má podobu plastové kartičky obdobně jako občanský nebo řidičský průkaz. Nahrazuje všechny dosavadní průkazy OZP i průkazy mimořádných výhod. Všechny tyto doklady jsou platné už jen do 31.12.2015. Úřad práce ČR (ÚP ČR) začal vydávat nové průkazy OZP v dubnu 2015. Vzhledem k tomu, že výměna se týká přibližně 300 tisíc klientů, je ještě stále řada lidí, kteří se s žádostí o výměnu na ÚP ČR dosud neobrátili. Chtěli bychom tímto apelovat na klienty, aby nenechávali vše na poslední chvíli, a vyhnuli se tak zbytečnému čekání ve frontách na konci roku.

Pro účely vydání nového průkazu OZP je třeba doložit aktuální fotografii, která odpovídá formátu podobizny určené na občanský průkaz (rozměr 35 mm x 45 mm). K osobnímu jednání na ÚP ČR si připraví občanský průkaz a původní průkaz mimořádných výhod nebo OZP.

red