Muzeum se naladilo vánočně a přes zimu vystaví hračky a kočárky

28. listopadu 2015, tiskové zprávy, přečteno: 2864×

Ve čtvrtek 19. listopadu večer v blanenském muzeu proběhla vernisáž výstavy Život dětí na zámku. Kromě hlavní výstavy o výchově, oblékání a hračkách aristokratických dětí, mohou návštěvníci zámku vidět i retrokočárky pro panenky od padesátých až do devadesátých let.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

O kulturní program se postarali žáci a učitelé Základní umělecké školy Blansko a děti si před otevřením výstavy mohly vyrobit a nazdobit dřevěnou panenku nebo panáčka.

Výstavu Život dětí na zámku zapůjčilo soukromé muzeum hraček z Rychnova nad Kněžnou. Sestavili ji a instalovali manželé Pecháčkovi, kteří rozsáhlou sbírku hraček a různých dětských předmětů vlastní. Na výstavě se dozvíte, jak se děti oblékaly, jak si hrály a jak byly vychovávány před více jak sto lety.

„Téma výstavy i její zpracování je laděno už vánočně. Protože právě Vánoce jsou oblíbeným dětským svátkem, je výstava zaměřena právě na život dětí, a protože výstava probíhá na zámku, tak jsme zvolili děti aristokratické,“ popsala ředitelka muzea Pavlína Komínková. Návštěvníci si mohou prohlédnout papírové adventní kalendáře a ozdoby vyrobené z papírové hmoty, papmaše. Dozví se, jak vznikaly vánoční tradice, co nesmělo chybět na vánočním stole.

výstava hraček

„Na výstavě jsou k vidění hračky dětí od poloviny 19. až do poloviny 20. století. Nejstarší vystavená hračka také panenka vyrobená z vosku a kůže v dobovém oblečení, která pochází z let 1830 až 1840,“ poukázala Komínková. „Je zde ale spousta dalších zajímavostí, koupací panenka vyrobená z porcelánu, která váží stejně jako pravé miminko, nebo hrací vojenská výbava pro chlapce i s kordem a šavlí ve stylu Rakouska-Uherska,“ doplnila. Vystavené jsou i stavebnice různých druhů a rozličných materiálů včetně puzzle.

Výstava o životě aristokratických dětí je doplněná kvízem, správné odpovědi na otázky najdou návštěvníci na popiskách nebo výstavních panelech. Mohou tak získat informace zábavnou formou. Před výstavní síní je pro malé návštěvníky připraven hrací koutek s houpacím koníkem a dřevěnými kostkami. „Na konci listopadu doplníme hrací koutek i o vánoční stromeček a v muzeu budou o adventních sobotách probíhat tvořivé dílny,“ upozornila Komínková.

Kromě výstavy si návštěvníci v muzeu mohou prohlédnout kočárky pro panenky, z nichž nejstarší pochází z roku 1946. Kočárky k vystavení zapůjčila paní Helena Uhlerová. Vitríny v pokladně pak zdobí panenky od paní Uhlerové, hračky a kočárky pro miminka ze 70. let 20. století. Hračky ze sbírky Muzea Blansko jsou vystavené v interiérech zámku a v Multimediálním sále mohou návštěvníci vidět například chromovanou koženkovou sedací soupravu pro panenky z 60. let 20. století, tzv. Brusel. V muzeu je otevřeno i přes zimu, od úterý do pátku od 9:00 do 17:00 hodin.

Pavlína Komínková
Muzeum Blansko

Informace o aktuálním dění v Muzeu Blansko jsou k dispozici na www.facebook.com/BlanskoMuzeum.