Občané Lažánek chtějí oživit kulturní dům

20. listopadu 2015, okolní obce, přečteno: 3000×

Kuželky, horolezecká stěna, hřiště na squash, ale také sklad krbových kamen, na to vše byly v posledních letech využity prostory kulturního domu v Lažánkách. Dům se ale poslední dva roky mění tak, aby mohl sloužit svému původnímu účelu, kulturnímu vyžití.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Přemýšleli jsme, co udělat s kulturním domem v Lažánkách. Chtěli jsme ho nějak využít. Ať už třeba pro občanskou aktivitu nebo akce, které se v Lažánkách pořádají. Občanská aktivita by se také mohla přesunout z Penzionu Ježek, kde má nyní zázemí, do nových prostor. Domlouvali jsme se s odborem komunální údržby, zda když vyčleníme nějakou částku, budou občané ochotni svými vlastními silami pustit do úpravy kulturního domu. Na zasedání občanské aktivity se tento návrh setkal s kladným ohlasem,“ popsal začátky starosta.

Až bude kulturní dům opravený, nabídne zázemí pro mnohé aktivity dětí, mládeže i dospělých přímo v místní části – například dětské karnevaly, plesy hasičů a podobně. Za těmi tak místní nebudou muset dojíždět například do Blanska.

Zřejmě to ale nebude naplno hned příští rok, myslí si vedoucí odboru komunální údržby Petr Rizner: „Spodní část jsme opravovali dva roky. Těžko se dá odhadnout, kdy bude dokončen sál se zázemím a nějakým vybavením. Pokud by se ho podařilo zprovoznit příští rok, bylo by to zřejmě bez topení na hlavním sále, tedy jen v teplém období roku.“

velký sál kulturního domu v Lažánkách
Velký sál čeká ještě spousta práce.

Knihovna se přestěhuje do nových prostor v přízemí, které jsou již hotové, a uvolní prostory v bývalé škole, dnes Penzion Ježek. Místnost ve spodní části kulturního domu nebude ale sloužit jen knihovně, má být multifunkční. Využije ji jak knihovna, tak občanská aktivita nebo dětské kroužky.

V roce 2014 vyčlenilo město v rozpočtu na rok 2015 částku asi 400 tisíc korun na nákup materiálu a potřebné věci. Opravy si koordinuje zástupce občanské aktivity a při opravách velmi pomáhají místní podnikatelé a firmy, kteří ve volném čase budovu pomalu opravují.

Kulturní dům navštívil starosta v srpnu při obhlídce průtahu a potvrdil, že opravy byly provedeny a vše spěje ke zdárnému cíli. Nebrání se ani uvolnění dalších finančních prostředků: „Pokud dojde na další etapu, jsme připraveni tuto aktivitu dále podpořit,“ uvedl.

Podobná situace vznikla také na Obůrce, kde byl iniciátorem pan Nečas, který měl zájem odkoupit výletiště Veranda. Při projednání v radě města bylo zohledněno stanovisko občanské aktivity, která nechtěla, aby Veranda padla do soukromého vlastnictví. Na místě se tak vedení města setkalo s občany a ujistilo je, že když bude negativní stanovisko AO, tak nebude souhlasit s prodejem.

V další debatě panovala shoda nad tím, že se objekt musí opravit, protože chátrá. „Z hlediska města to nebyla priorita v investičních akcích, proto jsme nabídli stejný model jako v Lažánkách,“ říká starosta Polák a dodává: „Pan Fiala, který má Verandu v pronájmu, si toto vzal za své s tím, že bude koordinovat práce. V první etapě proběhne výměna oken, která jsou už stará a shnilá. Město na to poskytne 150 tisíc korun.“ Další etapy pak budou předmětem domluvy s místní občanskou aktivitou.

„Jde o jeden z příkladů toho, jak by to mohlo fungovat z hlediska zvelebovacích akcí v místních částech. Priority města jsou mnohdy jinde a peněz není tolik. Na druhou stranu, když lidé mají na něčem podíl své práce, tak si toho také mnohem víc váží, než když to dostanou ‚zadarmo‘. Pokud se objeví podobné náměty z dalších místních částí, tak je město připraveno o podpoře jednat,“ potvrdil na starosta na přímý dotaz a netají se ani s tím, že je to pro město výhodné: „Určitě je to pro rozpočet přijatelnější co se týká výdajů, než kdyby to celé zadalo a platilo firmě.“

Stanislav Mrázek