Bejvávalo aneb Za blanenských dávných časů

14. prosince 2015, historie, přečteno: 3410×

Po celý rok jste s námi soutěžili a poznávali blanenská zákoutí na historických fotografiích.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Devítikolovou soutěž si vzal na svá bedra Pavel Svoboda. O historii našeho města už sepsal dvě knihy. První s názvem Blanenský chodec a druhou s názvem Bejvávalo aneb Za blanenských dávných časů.

Od začátku roku jsme vám přinášeli fotografie více či méně známých míst v Blansku z různých let. Některá z těchto míst už neexistují, jiná se jen jmenují jinak a jejich původní název zná málokdo.

Soutěž ukázala, že je v Blansku dostatek lidí, které jeho historie zajímá. A to i těch, kteří se z Blanska dávno odstěhovali, ale stále sledují, co se zde děje a výjevy ze soutěžních fotografií mají v živé paměti.

Všem těmto nadšencům do regionální historie bych chtěl jménem redakce Zpravodaje i Pavla Svobody poděkovat za účast v naší soutěži. Slibuji, že v příštím roce, který je také slavnostní – slavíme 880 let od první zmínky o Blansku, vám nabídneme nový seriál článků z historie.

V posledním kole jsme vám ukázali fotografii již neexistujícího bazénu s otázkami: „V které části Blanska byl vybudován? Ke které budově patřil?“. Ukázalo se, že toto místo bylo velmi oblíbené a široce známé.

Napsali jste nám:

Bazén byl vybudován nad Lovětínem a patřil k Sanatorce. My, jako děcka, jsme chodívali ze hřiště v Horní Palavě lesem právě k tomuto bazénku. A pak k Sanatorce a dolů do města. Soutěž byla fajn a ráda jsem se vracela do dětských let při pohledu na fotografie starého už neexistujícího Blanska. (L. Tomášková)

Tento bazén u takzvané Sanatorky byl součástí Masarykovy osady ministerstva pošt. Stával v lesíku blízko Masarykovy osady na dnešní ulici Luční, která již dnes také neexistuje. Byla postavena v roce 1925 jako ozdravovna pro děti poštovních zaměstnanců. V roce 1950 byla v této budově základní odborná škola poštovní, později konstrukční kanceláře ČKD Blansko, potom ubytovna zaměstnanců a vietnamců. (J. Podrabský)

Já osobně si bazén jako malý pamatuji ještě z 80. let s vodou, cca v roce 1998 už bez vody. Zasypán byl mým odhadem někdy před 12 lety. (J. Haase)

Dnes už zbývá jen vylosovat vítěze posledního kola. Tím se stal pan Milan Sýkora z Klepačova. Cena v podobě tašky s publikacemi a dalšími předměty věnovanými Galerií a antikvariátem Jonáš, Blanenskou informační kanceláří Blanka a redakcí Zpravodaje města Blanska je pro něho připravena v informační kanceláři.

Stanislav Mrázek