Město představuje finální studii úpravy nově vzniklého prostranství na náměstí Republiky

4. prosince 2015, zprávy z MěÚ, přečteno: 8396×

Zveřejnění studie architektonického řešení nově vzniklého prostranství po demolici hotelu Dukla vyvolalo zhruba před půl rokem v Blansku poměrně rozsáhlou diskusi. Ze strany obyvatel města, ale i odborné veřejnosti přišla na blanenskou radnici řada návrhů a připomínek, které vedení města zvážilo a předalo architektu Habinovi k zapracování. Následná úprava plochy na náměstí Republiky tak dostala svou finální podobu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Nedostatek zeleně, úpravy půdorysu a bezbariérový přístup: právě tyto připomínky patřily k nejčastějším. Všechny byly autorem studie postupně zapracovány, přibudou však i další prvky jako například lavičky, odpadkové koše, lampy a podobně.

„Realizace úpravy náměstí proběhne v průběhu příštího roku, pokud ale zastupitelé odsouhlasí vyčleněných deset milionů korun v rámci rozpočtu města,“ řekl místostarosta Jiří Crha. 

„Do konce února roku 2016 předložíme odbornou projektovou dokumentaci, v průběhu března až dubna pak proběhne řízení na vydání stavebního povolení. Následovat bude výběrové řízení na zhotovitele akce. Začátek prací tudíž vidím jako reálný na letní měsíce,“ shrnul následující kroky Crha a dodal, že jejich délka se odhaduje na pět měsíců.

Novou úpravu náměstí Republiky po zbouraném objektu hotelu Dukla vedení města chápe jako dočasné řešení, z toho důvodu jsou veškeré použité prvky mobilní. „To ale neznamená, že by v nejbližší době mělo dojít k nějakým změnám. Zájem o tuto plochu v Blansku ze strany developerů byl totiž v minulosti prakticky nulový,“ připomněl starosta Ivo Polák, který rovněž uvedl, že město Blansko hodlá do budoucna vypsat architektonickou soutěž na realizaci celého středu města.

náměstí situace

náměstí pohled od zadní brány
Vstupní prostor od náměstí Republiky se svébytnou atmosférou pro pořádání různých akcí ve městě. Nechybí ani pergola opatřená nepromokavou plachtovinou.

náměstí pohled od vstupu

Vstupní schody/tribuna, tedy pobytové místo, které skýtá celou řadu možností dalšího využití.

náměstí parkur

Původně byly v návrhu pouze speciální parkourové prvky, nyní jsou však zařazeny i takové elementy, které budou moci využívat i malé děti. Evidentní je i úprava zvolených barev.

náměstí kavárna
Kavárna je oddělena od relaxační části prostoru intenzivním pobytovým trávníkem.

náměstí horní pohled
Na celkovém pohledu je vidět malé „náměstíčko“ s bezbariérovým přístupem v podobě dlouhého šikmého chodníku, který navazuje na hlavní pěší trasy v centru města.

náměstí fontána

Vodní prvek z pigmentovaného betonu s mělkou hladinou zůstává dle volby obyvatel města ve středu plochy. Kromě fontán je v něm zabudováno i noční osvětlení. Vizualizace: Ateliér Habina

Jana Franchi