Recept na klidné Vánoce

24. prosince 2015, zprávy z MěÚ, přečteno: 2165×

K Vánocům patří betlém, vánoční stromeček, voňavé cukroví a v neposlední řadě i vánoční dárky. Ačkoli by měly být svátkem klidu, míru a všeobecné pohody, často tomu tak není. Ruku na srdce, kolik z nás se dokáže oprostit od velkého úklidu, hektického nakupování a všudypřítomného stresu? Zprávy z domova i ze světa nám na poklidu rovněž nepřidají. Jak na to? Podobá se recept na klidné svátky od vedení města tomu vašemu?

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ivo Polák, starosta
Vánoce jsou označovány jako svátky klidu a míru. Mnoho z nás ale ví, jak to ve skutečnosti vypadá – Vánoce plné stresu. Mnozí pak právě kvůli shonu a v poslední době i komerci vánoční svátky vůbec nemusejí.

Den před Štědrým večerem každoročně trávíme v nákupních centrech. Je třeba ještě dokoupit dárky, pořídit vánoční stromeček a kapra. Nevěřícně kroutíme hlavami nad neuvěřitelně vysokým počtem nadšenců vánočních nákupů a nervózně se prodíráme dlouhými řadami před pokladnami.

Opravdu jsme spokojeni s takovými hektickými Vánocemi?

Přestože nebo právě proto, že žijeme v uspěchané době, by takové Vánoce rozhodně být neměly. Ani mnohdy nepostřehneme, jak nám uniká ta pravá vánoční atmosféra, která je přece úplně o něčem jiném, než je spěch, bitva o nejlepšího kapra, nejkrásnější stromeček a tlačenice v obchodech.

Takže můj recept je následující: Naplánujme si Vánoce bez stresu, protože Vánoce nejsou žádným „výrobním“ úkolem. Jsou to svátky klidu, a tak se pokusme oprostit od shonu a raději se vraťme k vánočním tradicím našich předků a užívejme si je. Projevme si v tomto období vzájemným obdarováním lásku, náklonnost a vděčnost. Nezapomínejme na to.

Přeji všem občanům města Blanska klidné a pohodové Vánoce v kruhu svých nejbližších.

Jiří Crha, místostarosta
Ideálním receptem na klidné svátky je pro mě umění nepodlehnout okolnímu shonu, masáži obchodníků a vůbec všem těm symbolům „moderních Vánoc“.

Pokud si dokážeme v předvánočním čase najít čas na svou rodinu, naslouchat přáním našich bližních a vůbec se na chvíli zastavit a relaxovat, budeme mít ty nejpohodovější Vánoce.

U nás doma pořád bereme Vánoce jako jedinečnou možnost sejít se s celou rodinou, přáteli a užít si sváteční atmosféru. Já osobně s rodinou vyrážím nejraději na procházky do okolí Blanska, zimní krajina má totiž své nezaměnitelné kouzlo a člověk rychle zapomene na každodenní starosti.

Ať už se rozhodnete trávit Vánoce jakkoliv, chtěl bych všem popřát, aby pro ně byly Vánoce opravdovými svátky klidu a míru a strávili je pokud možno s lidmi, na kterých jim nejvíce záleží a které mají rádi.

Jaromír Roučka, místostarosta

Vánoce je třeba v první řadě nechápat jako svátky hmoty, tedy neřešit sváteční menu, nepřehánět to s vánočními dárky a nestresovat se úklidem. Měly by to přece být svátky ducha a vzájemných vztahů, tedy dobou, kdy se dokážeme povznést nad malichernosti a kdy se snažíme být jeden k druhému méně sobečtí.

V naší rodině se o Vánocích snažíme o dobrou pohodu v kruhu příbuzných a přátel.

Pokud vám to předvánoční shon jen trochu dovolí, snažte se zvolnit tempo a věnujte se sami sobě a svým blízkým.

red